Székelyföldi akadémia Csíkszépvízen

( Szavazat)33 megjelenítés

A Székelyföldi Akadémia keretében február 10-én Csíkszépvízen a Székely termék márkanév és az épített örökség témakörében tartottak előadásokat. A szépvízi polgármesteri hivatal pincetermében összegyűlt lakossággal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette az akadémia céljait.

 –  Azt szeretnénk elérni, hogy Hargita megye lakói javaslataikkal, ötleteikkel, építő jellegű kritikai észrevételeikkel bekapcsolódjanak a megyei tanács tevékenységébe, ne csupán passzív szemlélői legyenek a mindennapi életünket befolyásoló kérdéseknek, hanem lehetőséget szeretnénk adni olyan témák átbeszélésére, amelyek érdeklik az embereket, de a mindennapokban nem jut idő és hely ezek megvitatására. A Székelyföldi Akadémia célja bevonni és ösztönözni a döntések előkészítésbe minden, a közössége és saját érdekében tenni akaró lakost, tudatosítva bennük, hogy más út is létezik, mint a passzív szemlélődés és beletörődés. Az akadémia teremtette vitalehetőség bevonja az egyházi elöljárókat, tanítókat, véleményformálókat, hogy együttes erővel vegyenek részt a közösségüket szolgáló döntések előkészítésében –  mondta el a tanácselnök. 

Márton István, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési közhasznú társaságának vezetője a Székely termék és Székelyföldi márkanevekről tartott előadást. Ezek a védjegyek a marketingen túl minőségi garanciát is jelentenek, továbbá nem elhanyagolható szerepük van a hagyományos előállítási módszerek és mesterségek továbbörökítésében is.  A közhasznú társaság vezetője fényképek bemutatásával is igyekezett alátámasztani mondanivalóját mely képek a Hargita Megyei Tanács által szervezett hagyományos termékek vásárain készültek, valamint a Cora üzletlánc polcaira került termékeket illusztrálták.

Túros Eszter Hargita Megye Tanácsának Műemlékvédelmi Közszolgálatának vezetőjeként az általa irányított intézmény projektjeit ismertette. Többek között a székely szimbólumok kutatását végző munkacsoportot, amely munkájának eredménye a címer és pecsét kiállítás, a történelmi székely zászlók bemutatása, különböző épített örökségünket feltáró fotópályázat és a megyei tanács által nemrégiben kiadott Székely Címerek kifestőkönyv. Ezt követően a virtuális gömbpanoráma módszerét mutatta be, amely révén már huszonnégy székelyföldi épített örökséget lehet az Internet segítségével megismerni. A lenyűgöző élményt nyújtó technikai megoldás már több mint háromszázezer érdeklődőt vonzott a virtualisszekelyfold.ro honlapra. Az eddigi látogatók többsége magyarországi, de sok a németországi és svájci látogató is – mondta Túros Eszter – hozzátéve, hogy a nagyvilágban még csak most kezdik felfedezni ezt a honlapot.

Az előadásokat követő beszélgetésen Ferencz Tibor polgármester ígéretet tett, hogy bár eddig a megyei tanács által szervezett hagyományos és helyi termékek vásárához csupán egy kisebb székely kapu felállításával tudtak hozzájárulni, a jövőben a vásáron való részvételre biztatják a község lakóit. A késő délutánba nyúló beszélgetés témáját, melybe a helybéli lakóság is aktívan részt vett, a felújításra váró kápolnák, valamint a Natura 2000 természetvédelmi területei és a község lehetséges turisztikai fejlesztései szolgáltatták.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774