Székelyföldi Akadémia Csíkszenttamáson

( Szavazat)35 megjelenítés
Térségünk turisztikai potenciáljának kihasználásáról és a biogazdálkodásról hallhattak előadást a szenttamásiak április 7-én, a Hargita Megye Tanácsa által szervezett Székelyföldi Akadémia helyi rendezvényén. A biogazdálkodás témájában Ferencz András, a Hargita Megyei Agrárkamara szaktanácsadója értekezett, dr. Horváth Alpár, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatának oktatója pedig a székelyföldi turizmus helyzetéről és lehetőségeiről.
 
Jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, valamint Márk Tibor polgármester. A községi elöljáró azzal köszöntötte a hallgatóságot, hogy az új művelődési ház konferenciatermében most először gyűlt össze ennyi ember, és hogy a létesítmény megvalósulása nagyban köszönhető a megyei tanácsnak. Borboly Csaba szintén örömét fejezte ki az új kultúrotthon miatt, majd arra kérte a hallgatóságot, hogy az előadások után szóljanak hozzá az adott témákhoz, hiszen minden javaslat, meglátás értékes, ami a helyi értelmiség részéről fogalmazódik meg, a politikusoknak ugyanis csak ezek figyelembevételével szabadna dönteniük.
– A helyi értelmiség közéleti szerepvállalása rendkívül fontos az autonómia építésének folyamatában – jelentette ki Borboly Csaba.
Ferencz András beszélt az ökológiai gazdálkodás hazai lehetőségeiről, ezzel kapcsolatos állami támogatásokról, uniós pályázatokról, a bio (ökológiai) gazdálkodás jellemzőiről, valamint az ökológiai termékek jelölésének szabályairól. A jelenlévők többek között megtudhatták, hogy az európai uniós közép- és kelet-európai országok közül Lengyelország és Románia rendelkezik a legnagyobb mezőgazdasági területekkel, és Romániában, az ország adottságaiból, jelenlegi helyzetéből kiindulva, egyedüli lehetőség az ökológiai gazdálkodás. Az is elhangzott, hogy bár hazánkban a megtermelt bioélelmiszerek mennyisége évről évre látványosan nő, a hazai fogyasztó ebből alig érzékel valamit, aminek oka részben a megtermeltek túlnyomó többségének külföldön történő eladása, másrészt a „bio”, illetve „öko” jelző legkülönbözőbb célokra történő felhasználása, valamint a biotermékek jelölésének pontatlansága, amely a vásárlók nagy részét elbizonytalanítja.
Dr. Horváth Alpár előadásában rámutatott, hogy a székelyföldi etnikai-kulturális sajátosságot meg kell jeleníteni a turizmusban, erre lehet építeni. Az egyetemi oktató bemutatta Hargita Megye Turizmusfejlesztési Stratégiáját, a megyei tanács kompetenciáit az idegenforgalom növelésében, egyik fő stratégiai célként pedig a turisták számának, főként pedig a vendégéjszakák számának növelését nevezte meg. Horváth Alpár sorra vette az európai uniós finanszírozású hazai turizmusfejlesztési támogatásokat is.
A megyei tanács azzal a céllal indította útjára a Székelyföldi Akadémia rendezvénysorozatot, hogy bevonja a Hargita megyei vidéki értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.
Csíkszenttamás, 2011. április 7.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774