Székelyföldet építik

( Szavazat)28 megjelenítés
Költséghatékony beruházásokat valósított meg a megyei tanács az elmúlt négy évben
Sajtóbeszélgetésen ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke május 18-án Székelyudvarhelyen a megyei tanács elmúlt négy éves főbb beruházásait és azokat az irányelveket, amelyek mentén megvalósították ezeket. Az eseményen részt vett Birtalan József megyemenedzser is.
 Mint azt a tanácselnök elmondta, az elmúlt négy évben igyekeztek a rendelkezésre álló források leghatékonyabb elköltésével megoldani azokat a problémákat, amelyekkel a lakosság fordult az intézményhez. A célok megvalósításában nagy szerepet játszott az RMDSZ kormányzati szerepvállalása, valamint a lehívott uniós források.
–\tCéljainkat úgy tudtuk megvalósítani, hogy kialakítottunk egy hatékonyságorientált pénzfelhasználási rendszert, a versenyeztetéssel pedig hozzáférhetővé tettük a közbeszerzéseket a helyi kisebb vállalkozók részére is.
Mint azt Borboly Csaba elmondta, a közbeszerzések során a munkálat odaítélési kritériumának a legkisebb árat használják, természetesen további jelentős követelményekkel társítva, aminek eredményeként a rendelkezésre álló forrásokból több munkálatot sikerült kivitelezniük. Átlagosan az év elején a költségvetésben becsült érték hatvan százalékából végezték el a munkálatokat, a fennmaradó negyven százalékból pedig további beruházásokra futotta. A megyei tanács nem fogadta el a kivitelező cégek pótszerződési igényeit, ha pedig emiatt nézeteltérés alakult ki, inkább a peres utat választotta.
– A versenyeztetés során nem annak a kritériumnak kell megfelelni, hogy milyen márkájú gépkocsival szállítják a szükséges eszközöket, hanem annak, hogy a munkálat a lehető legkisebb áron legyen megfelelően elvégezve. Nem néhány cégnek akarunk sok munkálatot kiadni sok pénzért, akik majd tíz százalék jutalékért alvállalkoztatják, és ezzel kihasználják a helyi kis cégeket, hanem lehetőséget teremtünk a kisebb helyi vállalkozásoknak is, hogy akár egyénileg, akár egy nagyobb munkálat esetében összefogással, részt vehessenek a közbeszerzéseken. Arra ösztönözzük a kis cégeket, hogy fogjanak össze, és együtt pályázzanak a munkálatokra, mert sok kis vállalkozó együtt képes felvenni a versenyt a nagyokkal, és a pénz így a megyében marad – nyomatékosította a megyei tanács elnöke. Hozzátette: – Sajnos sokszor a helyi vállalkozók még nem elég bátrak ahhoz, hogy jelentkezzenek a közbeszerzési kiírásainkon, sok esetben más megyékből, sőt külföldről is jelentkeznek, holott az a célunk, hogy a Hargita megyei munkálatokat helyi vállalkozók végezzék, ne idegenek. Sok esetben még nem érzik magukat felkészültnek ahhoz a helyi vállalkozók, hogy megpályázzák egy-egy nagyobb értékű beruházás kivitelezését. Igyekszünk felkészíteni a helyi vállalkozókat a közbeszerzésekre, és bátorítjuk, hogy éljenek a közbeszerzési kiírások által kínált lehetőségekkel, akár más megyékben kiírt munkálatokra is pályázzanak. A jelenlegi jogszabályok szerint akár brüsszeli munkálatokat is megpályázhatnak a helyi vállalkozók is, és arra bátorítok mindenkit, hogy fogjanak össze, és éljenek a lehetőséggel – hívta fel a figyelmet a tanácselnök.
Egy másik irányelv, ami mentén a közpénzeket elköltötte a megyei tanács az az volt, hogy pályázati rendszeren keresztül támogatott olyan helyi beruházásokat, amelyek esetében valós, megalapozott igény érkezett a helyi tanácsok részéről, oly módon, hogy a helyiek is áldoztak az adott munkálat megvalósulására.
–\tA közpénzek visszaosztásánál 2009 óta szemléletváltás történt Hargita Megye Tanácsánál, vagyis az elmúlt években a helyi tanácsoknak pályázati csomagot kellett összeállítaniuk, és projektszerűen kellett benyújtaniuk igényléseiket. Az elbírálásnál elsősorban azokat a beruházásokat támogattuk, amelyek esetében a helyiek is hozzátették a saját részüket, ezzel is bizonyítva, hogy valóban fontos számukra az illető munkálat. Kalákában dolgoztunk, ott segítettünk, ahol volt helyi odaállás, így több mindent tudtunk rövidebb határidőn belül megvalósítani – hangsúlyozta a tanácselnök.
Borboly Csaba beszámolója szerint az elmúlt években a megyei tanács nagy beruházási területe az utak felújítása volt, összesen közel 120 millió lej értékben, amelynek fele a megyei tanács saját költségvetéséből, másik fele uniós pályázatokból valósult meg.
– Hargita megyében összesen 860 kilométernyi megyei besorolású út van. Négy éve ebből 280 kilométer volt aszfaltozva, akkor azt vállaltuk, hogy ezt 500 kilométerre emeljük. Sikerült ezt a célunkat megvalósítanunk – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.
Hargita megyében a megyei utak korszerűsítése közül a két legjelentősebb az európai uniós pályázat alapján felújított 132-es (Szentegyháza–Lövéte–megyehatár) és 123A (Csíkszentkirály–Tusnád) jelzésű, amelyek teljes befejezéséhez már csak egy kevés van. Ezek az utak nemcsak megyei, hanem székelyföldi jelentőségűek, akárcsak a Szent Anna-tó felé vezető 113A jelzésű megyei út, a 136B számú megyei út Székelykeresztúr és Etéd közötti szakasza, a 138-as számú megyei út, amely esetében rövidesen sikerül a teljes 53 kilométer hosszat befejezni. A megyei tanács ezeken kívül sok más úton is dolgozott, mint például a 131-es számú úton, amelyen ma már négy kilométer kivételével a teljes 37 kilométeres szakasz járható, ezáltal Székelyföld Hargita megyéből két irányba, Kovászna és Brassó megye irányába is átjárható. E néhány példán kívül számos úton történt fejlesztés, javítás, hídak építése.
Borboly Csaba szerint a megyei utak aszfaltozása mellett az elmúlt években prioritást élvezett az egészségügy, ezen belül is kiemelten a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, miután 2010-ben az egészségügy decentralizációját követően a Tölgyesi Pszichiátriai Kórházzal együtt a megyei tanács ügykezelésébe került. A tanácselnök szerint a megyei sürgősségi kórházban végzett fejlesztések révén lehetővé tették, hogy Csíkszeredában az ország egyik legkorszerűbb megyei sürgősségi kórháza szolgálja ki a beteget. Többek között korszerűsítették a megyei kórház szülész-nőgyógyászati, az újszülött, a gasztroenterológiai, urológiai és sürgősségi osztályát, orvosi szolgálati lakásokat építettek, és európai uniós pályázattal felújítottak 14 járóbeteg-rendelőt.
A tanácselnök kitért a víz- és csatornahálózatok bővítésének terén elért eredményekre is. A megyei tanács vízhálózat-fejlesztései által érintett településeken több mint 45 ezer ember lakik (a megye lakosságának 13 százaléka), míg a csatornahálózat bővülése több mint 80 ezer embert (a lakosság 24 százaléka) érint.
Egy másik szemléletváltás, ami a megyei tanácsnál az elmúlt négy évben megtörtént, az a kistelepülések támogatása volt.
– Négy éve tapasztaltam, hogy a kistelepüléseink, amelyek a hagyományok, a kulturális értékek őrzésével a székelység megmaradásának pillérei, az elnéptelenedés felé haladnak. Ezért olyan programokat hoztunk létre, amelyekkel jobb életfeltételeket tudunk biztosítani a kisfalvak lakóinak, ezzel biztatva az itthon maradásra. A 300-nál kevesebb lakosú településeket érintő Kisvíz programunkkal 2000 ember számára biztosítottuk a vezetékes vizet, a Kisvillany programmal elektromos hálózatot építettünk ki Hosszúaszón, Vadasmezőn, Deákpatakán, Sikaszóban, és elkezdtük a programot Libánban is – számolt be a megyei tanács elnöke.
Borboly Csaba kitért arra, hogy a kisfalvakban az egyik nagy gond a napközi otthonok hiánya, ami miatt a munkát vállaló édesanyák kénytelenek a nagyobb településekre vinni gyerekeiket, amelyek aztán ott ragadnak, és nem térnek vissza a kistelepülésekre. Ezért a megyei tanács különösen nagy hangsúlyt fektetett a napközik, valamint az általános iskolák építésére és felújítására, amelyek a többi beruházással együtt a kisfalvak megmaradásának alapját képezhetik.
 
Csíkszereda, 2012. május 20.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774