Székelyföldet belülről kell erősíteni

( Szavazat)31 megjelenítés
 Közös ügyekről egyeztetett Hargita és Maros megye tanácselnöke
 
Közelebb hoznák Háromszéket Marosszékhez az udvarhelyszéki utak korszerűsítésével – erről és a marosvásárhelyi repülőtér regionális szintre való fejlesztéséről is tárgyaltak székelyföldi önkormányzati vezetők Marosvásárhelyen január 5-én. A Borboly Csaba Hargita megyei és Lokodi Edit Emőke Maros megyei tanácselnök részvételével zajló megbeszélésen egyeztettek egy sóvidéki közösségi társulás létrehozásáról is.
 
 
A székelyföldi együttműködésről tanácskozott január 5-én, csütörtökön Marosvásárhelyen Borboly Csaba és Lokodi Edit Emőke, Hargita, illetve Maros megye tanácselnöke. A megbeszélésen részt vett Birtalan József megyemenedzser, Hargita Megye Tanácsa részéről, valamint Péter Ferenc, Szováta polgármestere, aki az RMDSZ Székelyföldi Önkormányzati Tanácsának elnöke is egyben. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a marosvásárhelyi repülőteret regionális funkciókat ellátni képes repülőtérré lehet és kell fejleszteni, hiszen az Székelyföld számára előnyös lenne. Ennek érdekében közös székelyföldi lobbi várható. Borboly Csaba felajánlotta, hogy Hargita Megye Tanácsa akár részt is vállalna a repülőtér működtetésében, ha szükséges, és szerinte jó lenne, ha így tenne mindegyik székelyföldi megye.
 
A két megye határán lévő kistérségek összekötése érdekében is lépéseket terveznek: mint elhangzott, a 136A jelzésű, Etéd – Kőrispatak – Maros megye határa közti megyei út korszerűsítésének köszönhetően a Háromszék, Erdővidék vagy Csíkszereda, Udvarhely felől utazók hamarabb eljutnának Erdőszentgyörgyre és környékére.
 
– A székelyföldi megyék összefogásaként ez lehetne a másik regionális jelentőségű út, a 131-es mellett. Mintegy 30 kilométer rendbetételére lenne szükség ahhoz, hogy Marosvásárhely közelebb kerüljön Sepsiszentgyörgyhöz, illetve Háromszék Marosszékhez – mondta a Hargita megyei tanácselnök, kifejtve, hogy a 136A megyei út a 131-es megyei útnak (Felsőboldogfalva–Oklánd) úgymond a folytatását jelentené, ugyanis az utóbbi, más megyei utak, illetve a 13A jelzésű országút érintésével egy, az eddigieknél rövidebb útvonalat jelentene mind az átutazók, mind a térségbeli lakosok számára, és erősítené a vidék turisztikai potenciálját, hiszen ott található Kőrispatak, Énlaka, Bözöd, a bözödi tó. – Belülről erősíthetjük Székelyföldet oly módon, hogy a kistérségeit összekötjük egymással. Ez az autonómia építésének egyik elengedhetetlen része – hangsúlyozta Borboly Csaba.
 
Egy másik kiemelt témája volt a megbeszélésnek a sóvidéki közösségi fejlesztési társulás (ADI) létrehozása. A Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társuláshoz hasonlóan, amelyben Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok, szervezetek társultak, a Sóvidéket közösen népszerűsíthetné Hargita és Maros megye, még ha a megyehatár ketté is szeli a térséget.
 
– Közös fellépéssel több fejlesztési pénzt vonzhatunk a térségbe – jelentette ki Borboly Csaba, kifejtve: az egységes népszerűsítés mellett egybehangolt programra-szolgáltatásra, tervekre, közös pályázatokra és beruházásokra van szükség ahhoz, hogy megvalósuljon célkitűzésük, azaz a turisták, illetve a vendégéjszakák számának növelése. Az úgynevezett ADI-t a két megye tanácsa, valamint Szováta, Sóvárad, Parajd, Korond közösen alakítaná meg.
 
A találkozón Székelyföld Brüsszeli Képviseleti Irodájának működtetése is terítékre került. Az iroda fenntartásába bevonnák a Küküllő és Nyárád menti kistérséget is, így összesen, a Hargita és Kovászna megyeivel együtt, négy társulási egyesület (ADI) működtetné a brüsszeli képviseletet. Szó esett még a Mesés Székelyföld című könyv újabb kötetének kiadásáról, amely Marosszéket mutatná be a gyerekeknek, a székely történelemkönyvről, valamint Hargita Megye Tanácsa Székelyföldi Akadémia nevű előadás-sorozatának kiterjesztéséről is.
 
Lokodi Edit Emőke a találkozóról szóló nyilatkozatában a témák közül kiemelte a sóvidéki fejlesztési társulás létrehozásáról szóló döntést, amellyel, mint fogalmazott, Szováta és Parajd egységes turisztikai kínálatban jelenhetne meg, és így együtt tudna fejlődni. Maros Megye Tanácsának elnöke jelentősnek nevezte a 136A megyei út közös felújításának tervét is.
 
– A szóban forgó út a bözödi tónál halad el, így nagy szerepe lehet abban, hogy a tó fontos turisztikai célponttá váljék az elkövetkező négy-öt évben – mondta Lokodi Edit Emőke, megemlítve azt is, hogy a Bekecs-tetői kápolna vallási turizmusba való bekapcsolásában is szerepet vállalna Maros Megye Tanácsa, a katolikus egyházzal együttműködve. – Remélem, az idei évben kisrégióink több közös projektet valósítanak meg, akárcsak a két megyei tanács is együtt.
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774