Székelyföld Napok: Grafikai Biennáléval, táncházzal

( Szavazat)28 megjelenítés
A Székelyföld Napok idei kiadása több mint száz kisebb, valamint négy kiemelt rendezvénnyel már harmadik alkalommal mutatja be a régió értékeit.
 
Sepsiszentgyörgyön, május 9-én, szerdán Tamás Sándor és Borboly Csaba megyei önkormányzati vezetők, Ferencz Angéla és Imreh Márton István, a megyei kulturális központok vezetői, valamint Kassay Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője ismertették a Székelyföld Napok programját.
 „Feladatunknak tekintjük: Székelyföld kulturális hátterének megszilárdítását. Többen fogalmaztak meg kritikát arra vonatkozóan, hogy miért fordítunk pénzt olyan rendezvényekre, mint a Székelyföldi Grafikai Biennálé. 56 ezer euró sok pénz, de ha a Székely Autópályának is nevezett Kökös – Szászrégen útszakaszra gondolunk, amelynek összértéke 220 millió euró, akkor ez a summa már jóval kisebbnek tűnik, csupán 56 méter útszakasz újraaszfaltozására lenne elég. Közösséget építeni, pedig nem lehet vasból és betonból. A hasonló rendezvények segítenek abban, hogy Székelyföld az emberek tudatában is egy összetartó, koherens egységként jelenjen meg” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
 
Székelyföld építése kulturális téren is folytatódik” – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyei vezető kiemelte: a Székelyföld Napoknak hagyománya van, amely különösen fontos, tekintettel arra, hogy Bukarestben, Budapesten, de még Brüsszelben is mindig vannak a székelyföldinél fontosabb ügyek. Az elnök úgy véli, hogy Székelyföld sikerét a saját kezdeményezőkészség határozza meg: a régió lakosai a szórványért is felelősséggel tartoznak.
 
Kiemelt helyet élvez a több mint száz, Székelyföld Napokon belül zajló esemény között a 2. Székelyföldi Grafikai Biennálé, az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója, a 37. Nárciszfesztivál, valamint az egyik magyarországi, kereskedelmi csatorna tehetségkutató műsorában kimagasló eredményt elért Baricz Gergő koncertturnéja – mondta el Ferencz Angéla a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója. Az intézményvezető azt is kiemelte, hogy a három székelyföldi megyében május 18. és 25. között több mint száz rendezvényre kerül sor.
 
A helyszínek nem csupán a három megyeszékre: Marosvásárhelyre, Csíkszeredára és Sepsiszentgyörgyre korlátozódnak, hanem olyan kisebb településeket is érintenek, mint Mezőpanit, Székelyvarság, vagy Szentkatolna. A rendezvény honlapján, a szekelyfoldnapok.ro címen megyékre bontva érhető el a program.
A 2. Székelyföldi Grafikai Biennálé szervezését javarészt a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ bonyolítja. Kassay Péter, az intézmény vezetője beszámolója szerint nemcsak a munkák száma, hanem azok művészi igényessége is megnövekedett. A beérkezett 850 alkotásból, az előzsűrizés után 277 munka versenyzett tovább a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, a megyei tanácsok, valamint a hat különdíjért. A győztesek listáját a sepsiszentgyörgyi díjkiosztó gálán hozzák nyilvánosságra. Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ vezetője arról számolt be, hogy Sepsiszentgyörgyön, a Gyárfás Jenő Képtárban megtekinthető lesz az összes alkotás.
 
2012. 05. 09. – Sepsiszentgyörgy
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774