Székelyföld kiváló terepe lehet a zöldenergia-hasznosításnak

( Szavazat)35 megjelenítés
Az élhető holnapért címmel energiakonferenciát rendeztek október 26-án, pénteken Csíksomlyón. A szakmai találkozót a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetsége szervezte a Kárpát-medencei Vándorkiállítás keretében Hargita Megye Tanácsa Multifunkcionális Közponjában. A konferencia előadásainak egyik hangsúlyos témája a megújuló energiák felhasználása volt. 
 A megnyitón köszöntőt mondott Borboly Csaba megyeitanács-elnök is kifejtve, hogy Székelyföld kiaknázatlan zöldenergia-potenciállal rendelkezik, és ha az önkormányzatok nem veszik kézbe az ilyen jellegű beruházásokat, akkor külföldi vagy országos cégek húznak hasznot az ágazatból, holott a helyi lakosságnak kellene profitálnia belőle. A tanácselnök a víz- és a napenergia, valamint a biomassza használatának fontosságát hangsúlyozta, amelyek terén fejlesztés szükséges, és Hargita Megye Tanácsának már vannak erre vonatkozó elképzelései: például megyei energetikai cég létrehozását tervezi, emellett pedig az önkormányzatokkal, közbirtokosságokkal összefogva tennének lépéseket az alternatív energia használatának elterjesztéséért. Balási Csaba, a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetője elmondta, hogy az Európai Unióban Románia az utolsó helyen kullog a zöldenergiák felhasználásában, ráadásul a bürokrácia is akadályozza ennek elterjedését, ugyanakkor az sem igaz, hogy ezen a téren nem történt semmi előrelépés térségünkben, hiszen Madarason és az Uz völgyében vízi erőmű épül, a Kászonokban pedig napelemparkot terveznek.
A rendezvényen jelen volt Radetzky Jenő, a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint támogatni kell az önkormányzatok zöldenergiával kapcsolatos terveit. A miniszteri biztos kifejtette, hogy a gazdasági fejlődés nem valósulhat meg integráció nélkül, és erre az integrációra a magyar kormány Kárpát-medencei szinten törekszik. „Nem lehet gazdaságpolitikát folytatni nemzetpolitikai célok nélkül” – jelentette ki Radetzky Jenő.
Az előadók között szerepelt Kelemen Gábor, Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálatának vezetője és Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója is. Kelemen Gábor bemutatta a megyei tanács 2012–2020 közti időszakra szóló, Építsünk biztos jövőt! című gazdaságfejlesztési programtervezetét, amelynek az egyik célkitűzése az energiahatékonyság növelése és az alternatív energiaforrások hasznosítása. Ennek alapelve, hogy csökkentsék az energiafüggőséget, növeljék az energiatakarékosságot, kihasználják a helyi erőforrásokat, és növeljék a munkahelyek számát, illetve a jövedelemszerzési lehetőségeket. Mindezt különféle programokkal valósítják meg, a háztartások és vállalkozások segítésével az energiaszámlák csökkentésében, a középületek hőszigetelésének, illetve a településeknek a támogatásával az energiaforrásaik kihasználásában, továbbá mezőgazdasági és fahulladékok, patakok és a napsugárzás felhasználásában. Ezenkívül cél a napkollektorok, napelemek, alternatív fűtésrendszerek terjesztése, valamint a napelemparkok, biomassza-erőművek és vízi erőművek építése, ehhez pedig befektetők keresése.
Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója a Hargita Megye Tanácsa által levédett Székely termék védjegyet, az ehhez kapcsolódó mozgalmat és a megyei vidékfejlesztési terveket ismertette. Mint elhangzott, mindezek célja közelebb hozni az üzleti élethez a hátrányos helyzetben lévő vidéki gazdálkodókat, a fogyasztók őszinte, becsületes kiszolgálása, az, hogy a haszon maradjon a vidéken élők zsebében, a hagyományos székely termékek, előállítási módszerek, technológiák felkutatása és a kis feldolgozók támogatása.
Radetzky Jenő miniszteri biztos zárszavában elmondta, örül annak, hogy sok közös témát találtak a székelyföldi és magyarországi vállalkozók, és sok olyan információ került felszínre, amiről eddig nem volt tudomásuk, így újabb közös befektetési lehetőségek nyíltak előttük.
 
Csíkszereda, 2012. október 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774