Székelyföld felértékelődik

( Szavazat)55 megjelenítés
A kreatív székelyföldi fiatalok itthon tartása az egyik célja a SEEMIG nevű európai uniós projektben részt vevő hazai önkormányzatoknak. A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában alcímű programot bemutató november 8-i, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón bejelentették a székelyföldi statisztikai intézet megalakítását. 
 A SEEMIG nevű európai uniós finanszírozású projekt romániai résztvevői – Hargita Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (NKI) – átfogóan elemzik a székelyföldi demográfiai folyamatokat és munkaerőpiacot, valamint megszervezik a társadalmi és gazdasági folyamatokról való rendszeres adatgyűjtést – hangzott el a projektet bemutató csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. Hargita Megye Tanácsa részéről Dobos Erika projektvezető a Hargita megyei demográfiai helyzetképet ismertette a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakból. Mint elmondta, a székelyföldi térségben – összevetve az országos demográfiai folyamatokkal – jelenleg nem mutathatók ki egyértelműen kedvezőtlen folyamatok a statisztikai elemzések szerint. A véglegesen külföldre költözők száma nem jelentős, de akik migrációra vállalkoznak, azok munkaerő-piaci szempontból rendszerint az aktív korosztályt képviselik. A térség, illetve megye aktív lakosságának jelentős része nem a térségben dolgozik, hanem külföldön. A felsorolt tényezők közül kétségkívül a külföldi munkavállalás jelensége érdemel kiemelt figyelmet.
– A SEEMIG projekt eredményeként olyan stratégiákat, támogatási programokat dolgozunk ki, amelyek csökkentik az esélyét annak, hogy a kreatív, kezdeményező fiatalok elmenjenek. Támogatjuk a külföldön ismereteket, tapasztalatot szerző fiatalok visszatérését, hogy tudásukat itthon hasznosítsák – mondta el Dobos Erika bemutatva Hargita Megye Tanácsa ezt célzó korábbi kezdeményezéseit. Például az intézmény a helyi munkaerő-piaci igényeknek megfelelő programokat indít azzal a céllal, hogy ne csak munka nélküli diplomásokat képezzenek, hanem olyan szakmunkásokat, akik a térségben el tudnak helyezkedni, munkát tudnak vállalni az igényeknek megfelelően. A Fiatalok munkaerő-piaci integrációja Hargita megyében című programmal a fiatalok körében a helyi karrierlehetőségeket népszerűsítik, ifjú kutatókat támogatnak, és mindemellett orvoslakásokat építettek, hogy itthon maradásra ösztönözzék a fiatal szakorvosokat, vagy máshonnan ide vonzzák őket.
– Székelyföld szerepe felértékelődik az erdélyi magyarság körében, ennek a folyamatnak lehetünk tanúi az elmúlt időszakban, a különféle kutatási eredményeket vizsgálva – ezzel indokolta Kiss Tamás demográfus, az NKI munkatársa és a SEEMIG tematikai felelőse, hogy miért fontos a kisebbségkutató intézet számára a székelyföldi önkormányzatokkal való együttműködés. – Az önkormányzatok ebben a térségben képesek magyar szempontú közpolitikákat kialakítani – jelentette ki a kutató, hozzátéve, hogy a székelyföldi polgármesteri hivatalok, megyei tanácsok kulcsszereplők a társadalmi folyamatok alakításában.
Horváth István szociológus, az NKI elnöke szerint a SEEMIG a tapasztalatcseréről szól, az önkormányzatok kutatási szférával való együttműködését jelenti, célja jó gyakorlatok kialakítása, illetve a tudástranszfer. Romániában sajátos probléma a szubszidiaritás, mivel az önkormányzatok szakmai szempontból nem eléggé felkészültek a különböző hatáskörök ellátására, így a migráció is kihívást jelent számukra, ebben nyújthat segítséget a kisebbségkutató intézet a SEEMIG-en keresztül, magyarázta Horváth.
Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere bejelentette, hogy székelyföldi statisztikai intézetet alapítanak a SEEMIG nevű projekt segítségével, önkormányzati támogatással. A városvezető fontosnak nevezte a sepsiszentgyörgyi önkormányzat részvételét a SEEMIG-ben, és azt mondta, a kisvárosok válságban felértékelődnek, és okos tervezéssel akár utol is érhetik a nagyvárosokat.
A sajtótájékoztatón jelen volt Markó Attila államtitkár is, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, amelynek irányítása alatt működik az NKI. Az államtitkár fontosnak nevezte a projektet, mivel szerepe van a politikai, illetve közigazgatási döntések nemzetközi szintű szakmai megalapozásában.
A „South Eastern Europe – Managing Migration and its Effects in South-East Europe” (SEEMIG) projekt partnereinek első találkozója Pozsonyban volt 2012. szeptember 19–20-án. A SEEMIG a hosszú távú demográfiai változások, a migráció és a humánerőforrás-folyamatok jobb megértését, valamint a migráció munkaerő-piaci és helyi gazdaságra való hatásainak elemzését célozza, hogy az önkormányzatok megfelelő stratégiákat tudjanak kidolgozni ezen a területen is. A projekt teljes költségvetése 3 250 723,43 euró, amiből a Hargita megyére eső rész 85 038 euró, Hargita Megye Tanácsának önrésze pedig ennek 2 százaléka, 1700,76 euró. Bővebb információ található a folyamatosan bővülő www.seemig.eu honlapon.
 
Csíkszereda, 2012. november 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774