Székely szimbólumok és életképek Nagyszebenben

( Szavazat)41 megjelenítés
Öt éve minden novemberben megszervezik Nagyszebenben az Ars Hungarica fesztivált, amelyen rendszerinet Hargita megyei, székelyföldi rendezvények is helyet kapnak. Idén két kiállítást látott  vendégül a főszervező  Híd, kulturális egyesület.  Hargita Megye Tanácsának Címer és Pecsét a Székelyföldön című tárlatát a nagyszerbeni református templom galériájában mutatták be együtt azzal a 17 darab történelmi zászlóval, amelyet a hazai közönség az idei 1000 Székely Leány Napja alkalmából láthatott.

A kiállításon Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte egybegyűlt magyarságot, röviden ismertette azt a 2009 tavasza óta zajló kutatómunkát, a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére megalakult Székely Címer- Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport tevékenységét, melynek eredményeként jött létre a történelmi székely szimbólumokat ismertető kiállítás és zászlósor. Továbbá kiemelte, hogy a csoportban résztvevő szakemberek, Dr. Pál-Antal Sándor akadémikus, Zepeczaner Jenő, muzeológus, történész, Szekeres Attila István, heraldikus, a címertudomány doktorandusza, és Mihály János történész , akik külön-kölön több éve vagy évtizede már, hogy szakmai megalapozottsággal kutatják a székely jelképeket, arra törekednek, hogy azok eredetét hitelesen tisztázzák és tárják a közönség elé.

Az alelnök köszöntőjét követően Mihály János, Szekeres Attila István, valamint Puskás Bajkó Gábor, a zászlók elkészítője szóltak a hívekhez. Elmondták, hogy nemcsak a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházi szervezeteinek címereit és címeres pecsétjeit igyekeztek és igyekeznek felkutatni, hanem azok régi zászlait is. Olyan zászlókat elsősorban, amelyek különböző korokban a székelységnek, avagy intézményeinek hadi vagy polgári zászlói lehettek vagy voltak, s mint ilyenek, a székely szimbólumokat többnyire magukon viselték. A székely zászlókollekció felállításához az ötletet a magyarországi Hadtörténeti Intézetben őrzött magyar történelmi zászlósor adta, az a zászlósor, amely már negyedszázada részese a magyar katonai és állami ünnepségeknek. A székely történelmi zászlósor, amelyben a XV–XX. század közötti időszakban használt zászlók rekonstrukciói és másolatai találhatók, jelenleg 17 zászlóból áll. E kiállítás létrejöttével azonban nem zárul le a csoport ezirányú tevékenysége, a folyamatos kutatások során előkerülő újabb adatok fényében, a zászlósort tovább szeretnék bővíteni, mindaddig, míg az a székelység történelmi múltját lehetőleg teljességében reprezentálni fogja.

Ezt követően a városháza tornyában a Hargita Megyei Kulturális Központ égisze alatt, az Ádám Gyula művészeti vezésével évek óta megrendezett fotótáborok egyikéből, a Csíkszentdomokoson készült fotókból kapott ízelítőt a nagyszebeni közönsgég. Székelyföldi panorámát, csíkszentdomokosi ünnep- és héköznapokat láhattak egy olyan térben, amelyből kipillantva Nagyszeben páratlan panorámája tárul a látogató szeme elé.

A térbeli és kulturális különbségek ebben az összekapcsolásban, a kiállítások és a nagyszebeni séták hangulatának tükrében pedig olyan hidat teremhetnek, amelyen átkelni, bármelyik oldalról indulva, érdemes.   

Túros Eszter

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774