Székely mintaházakról a csíksomlyói ÉPKO-n

( Szavazat)59 megjelenítés
Idén is megrendezték a Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát (ÉPKO) Csíksomlyón. Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és Hargita Megye Tanácsa által szervezett szakmai fórumra immár 17. alkalommal került sor június 15-én, szombaton. Társszervező volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Magyar Mérnöki Kamara és a Nemzetközi Betonszövetség Magyarországi Tagozata (Fib Magyarország). Az összesen 51 előadást négy szekcióban tartották: vasút-, út- és hídépítés; építészet és építőanyagok; vasbeton szerkezetek, acélszerkezetek, környezetvédelem; épületgépészet, vízépítés és vízgazdálkodás. 
 A plenáris előadásokon Gergely Attila a székely mintaházakat mutatta be, amelyeket Hargita Megye Tanácsa megbízásából terveztek építészek. Az ismertetett kilenc terv a megyei tanács faluképvédelmi programja révén készült el, eddig egy terv műszaki dokumentációját sikerült megvalósítani, a többi nyolcé még kidolgozásra vár. Hargita Megye Tanácsának célja a hagyományos falukép megőrzése, és bátorítja a tájba illő házak készítését. Ennek érdekében a mintaházak tervét ingyen rendelkezésükre bocsátja mindazoknak, akik építeni szeretnének, amint elkészülnek a teljes műszaki dokumentációk.
Az eseményt Köllő Gábor EMT-elnök nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy sok fiatal résztvevőt üdvözölhet, hiszen így remélheti, hogy lesz utánpótlás a szakmában. Köszöntötte a konferencia magyarországi és szlovákiai résztvevőit is. Mécsi József, a Pécsi Tudományegyetem professzora beszédében azt mondta, az ÉPKO messze kiemelkedik a műszaki konferenciák köréből, ugyanis itt a széles szakmai felhozatal mellett a sajátos magyar kultúra is megmutatkozik, és különleges szellemisége van a konferencia helyszínének is.
– Most válságban van egész Európa, ezért az EMT szerepe egy európai szintű értékmentés – jelentette ki a professzor.
A megnyitón beszédet mondott még Balázs L. György FIB-elnök, továbbá Kontra Jenő, a BME, valamint Takács János, a Szlovák Műszaki Egyetem professzora is. A megnyitóbeszédek alatt mindenki elhozta legújabb kiadványait, és átadta az EMT elnökének.
A konferencia előtti napon, pénteken az előadók és más résztvevők a Csíksomlyó–Sepsiszentgyörgy–Prázsmár–Keresztvár–Brassó–Csíksomlyó-útvonalon kirándultak, megtekintve az ezeken a helyszíneken fellelhető épített örökséget.
 
Csíkszereda, 2013. június 16.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774