Székely kerekasztalt rendeztek az agrárinnovációról Csíkszeredában

( Szavazat)29 megjelenítés
„Sok gond van, de még több a lehetőség”
Egységes vidékfejlesztésre és jó példákra van szükség – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Csíkszeredában hétfőn megrendezett Székelyföldi Agrárinnovációs Fórumon. Az úgynevezett Székely kerekasztalon helyi és magyarországi szakemberek, illetve politikusok tanácskoztak, a vitaindító beszédet Budai Gyula, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tartotta. 
 A júliusi budapesti Székely kerekasztal folytatásaként Székelyföldi Agrárinnovációs Fórumot szervezett Csíkszeredában a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány szeptember 17-én, partnerségben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karaival, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületével és a magyar Vidékfejlesztési Minisztériummal. Jelen voltak helyi és magyarországi szakemberek, valamint politikusok, köztük Budai Gyula magyar vidékfejlesztési államtitkár, Radetzky Jenő, a magyar nemzetgazdasági tárca miniszteri biztosa, Biró A. Zoltán, a Sapientia egyetem csíkszeredai karainak dékánja, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója, Máthé Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője, Tánczos Barna volt mezőgazdasági államtitkár, valamint Becze István megyei tanácsos is. A moderátor szerepét Magyar Ferenc, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány operatív alelnöke töltötte be.
Budai Gyula vitaindító gondolataiban, akárcsak a később hozzászólók közül többen, az egységes Kárpát-medencei vidékfejlesztés mellett foglalt állást, amely olyan perspektívát nyújtson a gazdáknak, hogy otthon találják meg számításaikat.
– A cél olyan kisgazdaságok létrejöttének segítése, amelyek képesek munkahelyeket biztosítani és versenyképesek – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ennek egyik akadálya a földterületek felaprózottsága, ezért ezek tömbösítésére lenne szükség, mert úgy európai uniós támogatások lehívása is könnyebb lenne. – Nem mi mondjuk meg, mit tegyenek önök Székelyföldön, segíteni viszont tudunk a magyarországi vállalkozások révén – hangsúlyozta Budai Gyula.
Radetzky Jenő miniszteri biztos hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy három irányban kellene fejleszteni: az egészséges élelmiszerekre egyre nagyobb lesz a kereslet, a víz is felértékelődik, és az alternatív energiák hasznosításához is kiváló adottságokkal rendelkezik a Kárpát-medence.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzászólásában jó kezdeményezésnek nevezte a Székely kerekasztalt, és az egységes vidékfejlesztés fontosságát hangsúlyozta. Mint felvázolta, Romániában a politikumnak nincs olyan szakmai háttere, mint Magyarországon, és kevés a gazdaszervezet meg a tudásbázis. A tanácselnök szerint a gazdák érdekképviseleteinek megerősítésére van szükség – hiszen sajátos ügyeikben erős érdekmegjelenítésre van szükség, amit a politikusok nem tudnak pótolni –, és nem utolsósorban jó példákra.
– Sok a gond Székelyföldön, de még több a lehetőség – utalt Borboly Csaba a nemrég indult gazdaszövetkezeti kezdeményezésekre mint jó példákra.
Amint azt a megyei elöljáró elmondta, a romániai magyar politikumnak a vidék ügyeit prioritásként kell kezelnie, a sajátos magyar kisebbségi ügyek mellett a második legfontosabb a munkahelyteremtés kell hogy legyen minden magyar politikai szereplőnek. Ugyanakkor szakmai háttérintézményeket és szolgáltatókat kell közös erőfeszítéssel létrehozni, amelyek képesek lesznek akár a döntések előkészítésében és a szakfeladatok ellátásban részt venni.
Budai Gyula államtitkár a fórum végi összegzésében a továbblépéshez szükséges konkrét javaslatokat tett. Eszerint a Székely kerekasztal állítson fel három munkacsoportot: egy tej- és húsmarha, egy zöldség-gyümölcs termesztés és egy hal- és turisztikai kérdéskörrel foglalkozó munkacsoportot.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 17.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774