Székely kapu Orbán Balázs szülőháza előtt

( Szavazat)220 megjelenítés
Orbán Balázs halálának 120. évfordulójára emlékeztek április 17-én a Székelyudvarhely melletti Lengyelfalván. Az ősi kúria bejáratánál az ünneplő közösség a „legnagyobb székely” tiszteletére székely kaput állított, amelyet szombaton Hajdó István tb. főesperes plébános szentelt meg, és Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök kért rá áldást. Az új székely kapu hű mása Orbán Balázs 1888-ban, Szejkén felállított kapujának.
 
„A mai napon újra a községi összefogás szép példájának örvendhetünk, amikor a helyi közösség, a helyi és megyei önkormányzat, a környék falvainak, egyházainak és iskoláinak együttműködése eredményeként méltó emléket állíthattunk a legnagyobb székelynek, Orbán Balázsnak” – hangoztak el Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsa alelnökének köszöntő és elismerő szavai. Az alelnök ismertette a kapu állításának történetét is, ami a megyei tanács kiemelt fontosságú székelykapu-programja keretében valósult meg; a szükséges faanyagot a helybeli Ferenczi Domokos adományozta, a kaput a máréfalvi mesterek Kovács Piroska néni szakértői irányításával faragták, a tereprendezést a községi tanács végezte, a munkálatokat pedig Hargita Megye Tanácsa finanszírozta.
Az ünnepségen verssel és énekkel tisztelegtek a kisiskolások, zenés-irodalmi összeállítást mutattak be a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium diákjai, énekkel adott hálát az új székely kapunak a helyi egyházközség kórusa, majd egyházi és civil szervezetek sorra helyezték el megemlékező virágaikat.
Orbán Balázs értékítélete ma is vállalható. Ízig-vérig székely volt és magyar. Több nyelven beszélő tudós, polihisztor. Mint nagy elődei: Mikes Kelemen, Baróti Szabó Dávid, Bölöni Farkas vagy Kőrösi Csoma Sándor. Mint a legnagyobb székelyek.
Székely kapuk vezetnek sírjához, a szejkei dombtetőre. Az egyiken, a legelsőn felirat: „Az egy igaz Isten segedelmével építette Orbán Balázs.” Az ősi kapu hasonmása most Lengyelfalván áll, az egykori kúria bejáratánál, hirdetve az utókor megbecsülését.
 
Lejegyezte:
Kurkó Katalin
 
Borboly Csaba köszönetét fejezte ki Kovács Piroska többéves „tűzoltó” munkájáért, amellyel sok régi székely kaput sikerült megmenteni a végső pusztulástól, és lelkesedésével, a székely kapuk iránti odaadásával „megfertőzte” környezetét, ezért sikerült egyre jobban kiterjeszteni az önkormányzat székely kapuk megmentésére és újak állítására irányuló programját.

Csíkszereda, 2010. április 17.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774