Székely hétvége

( Szavazat)29 megjelenítés

Székely hétvégének nevezhető 2011. július 30–31., ugyanis ekkor Hargita, Kovászna és Maros megye együtt ünnepelt: a szombaton a Maksa mellett megrendezett Székely vágtán, vasárnap pedig a fehéregyházi és székelykeresztúri Petőfi-ünnepségen.

A Maros megyei Fehéregyházán az ünnepi istentisztelet előtt Borboly Csaba, Hargita és Lokodi Edit Emőke, Maros megye tanácselnöke, valamint Kerekes Károly parlamenti képviselő megkoszorúzták a Petőfi-emlékparkban lévő emlékművet, délután pedig Hargita megyében, Keresztúron a két tanácselnök ugyancsak együtt helyezett el koszorút Petőfi körtefájánál, a Gyárfás-kúriánál.

„Székelyföld volt, van és lesz” – jelentette ki beszédében Borboly Csaba, hozzátéve: „összefogással erős Székelyföldet építünk, amihez hitre, elődeink tudására, valamint az 1848–49-es összefogáshoz hasonlóra van szükség”. „A mi sorsunk az, hogy kevésből kell sokat csinálnunk” – mondta a tanácselnök.

Lokodi Edit Emőke rámutatott, hogy Petőfi vállalta Erdélyt, így ne költsünk pénzt hamvainak a felkutatására, mert itt van köztünk, a szívünkben. Rafai Emil polgármester köszöntőbeszédében Petőfi üzenetéről beszélt: „a költő-forradalmár azt üzeni, hogy soha ne adjuk fel, de talán azt is, hogy forró fejjel se cselekedjünk”.

A Székelykeresztúr város és a Petőfi Sándor Kulturális Egyesület szervezésében, valamint a három székely megye társszervezésében zajló eseményen a fent említettek mellett részt vett Pál Árpád parlamenti képviselő, Benyovszki Lajos megyei tanácsos, Halász János, a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára, valamint magyarországi testvértelepülések küldöttségei. Az ünneplők meghallgathatták a Berde Mózes Unitárius Gimnázium De nyugszik immár csendes rög alatt című műsorát és a Székelykeresztúri Polgári Fúvószenekart.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774