Székely Hetek a Cora áruházláncban

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Hét Hargita megyei és egy mezőpaniti termelő áruját szállították Magyarországra: sajtot, áfonyaszörpöt, majonézt, mézet, ásványvizet, nápolyi szeletet, almalevet, valamint kerámiákat. A részt vevő vállalkozások: Biofruct Kft., Gáll Erzsébet magántermelő, Hargita Gyöngye Rt., Harmopan Rt., Iolimex Kft., Szász méhészet, Therezia Kft., Vitos Kerámia Kft.

Hargita Megye Tanácsának már 2008 óta szerepel a programjában a székelyföldi termelők termékeinek piachoz juttatása. Kezdetben termékbemutatókkal, vásárokkal, kiállításokkal népszerűsítettük a fent említett termékeket Romániában és Magyarországon egyaránt.

2009 decemberében a Cora üzletlánc azzal a kéréssel fordult Hargita Megye Tanácsához, hogy vegyen részt a Székely Hetek rendezvényen. A megkeresést hosszas egyeztetés követte, aminek eredményeként 2010 februárjában Budapesten székelytermék-bemutatót tartottunk, amelyen 32 cégnek több mint 100 termékét ismertettük. Ezt követően 21 termelő több mint 80 termékét rendelte meg a Cora üzletlánc. Sajnos az alábbi okok miatt néhány termelőnek vissza kellett mondania a megrendelést. Az Európai Unió betiltotta a romániai sertéshúsexportot a sertéspestis-járványra hivatkozva, továbbá a leghagyományosabb székely termékek – a tekerőpataki sajt, juh- és tehéntúró – előállítói nem rendelkeztek a megfelelő állatorvosi engedélyekkel, és az idő rövidsége miatt nem is tudták beszerezni, illetve voltak olyan termelők is, akik nem tudták vállalni a vonalkódos címkézést. Mindezek miatt a megrendelést kapó termelők listája nyolc vállalkozás nevét tartalmazza, összesen 56-féle termékkel.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat (tanács) elnöke szerint a székelyföldi termelők esélyt kaptak arra, hogy termékeik önálló entitásként jelenjenek meg a piacon. „Nagy lehetőség a Cora üzletlánccal való együttműködés, ugyanis a multinacionális cég tapasztalatát ötvözve minőségi, egészséges termékeinkkel esély van arra, hogy megtanuljuk értékesíteni javainkat, és hogy felhívjuk a nagyvilág figyelmét értékeinkre. Ez az első lépés, de szeretnénk kiterjeszteni szélesebb körben minél több vállalkozót bevonva, minél több termékkel” – emelte ki a Székely Hetek május 7-i megnyitóján a megyei önkormányzat elnöke.

„A Cora a Székely Termék márka bemutatkozásának örömmel biztosít lehetőséget. Az igényesség és hitelesség érdekében közösen dolgozunk partnereinkkel, hogy végül vásárlóink a természetes, az eredeti ízeket élvezhessék, és egy kis székelyföldi hangulatot vigyenek otthonaikba” – foglalta össze a kezdeményezés célját Kertai István a törökbálinti Cora áruház igazgatója a megnyitón. „Ehhez kiváló partnereink voltak a székelyföldi kistermelők, vállalkozók és Hargita Megye Tanácsa, amelyekért köszönet illeti őket” – emelte ki az áruház igazgatója.

A Székely Hetek megnyitóját megtisztelte jelenlétével Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is, aki beszédében elmondta: reméli, hogy a francia segítséggel, - amely révén a magyarországi Cora áruházlánc megszervezte a Székely Heteket -, Brüsszelben és Párizsban is helyük lesz a székely termékeknek.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774