Székely-csángó összefogás

( Szavazat)35 megjelenítés
 Közel száz Bákó megyei csángó gyerek tanulását biztosítja az a szerződés, amelyet Hargita Megye Tanácsa a Moldvai Csángómagyar Szövetséggel kötött december 2-án.
 
Az aláírók, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba és a Moldvai Csángómagyar Szövetség elnöke, Adrian Solomon a dokumentum szignálását megelőzően a Csíkszeredában tanuló diákok és a moldvai csángók helyzetéről tartottak megbeszélést.
 
 
 
 
A szövetség elnöke megköszönte a megyei tanácsnak a csángó gyerekek továbbtanulásához nyújtott segítségét, és arra kérte Borboly Csaba elnököt, hogy képletesen bár, de tekintse ezeket a fiatalokat a megye állampolgárainak.
Borboly Csaba elmondta, a megyei tanács lehetőségeihez mérten minden támogatást megad a magyar nyelven tanulni vágyó, identitásukat megőrizni akaró csángó fiatalok számára. A mostani 15 ezer lejes támogatás, melyet erre a célra különítettek el, csupán az első lépés megtételét jelenti, azt egy erre a célra megalakított munkacsoport létrehozása követi majd, melynek feladata a pályázati úton történő pénzszerzés mellett a csángó-magyar kapcsolatok elmélyítése és az élet minden területére való kiterjesztése lesz, hangzott el a megyei tanács elnöke részéről.
„Szeretnénk, ha az itt tanuló csángó gyerekek Hargita megyei keresztszülőkre találnának, akik segítségével a tanulók elmélyíthetnék nyelvi ismereteiket, ami elősegíthetné sikeres székelyföldi beilleszkedésüket. Ahhoz, hogy a székely-csángó összefogás sikeres legyen, széles körű társadalmi összefogásra is szükség van: családok családokkal, civil szervezetek civil szervezetekkel, egyházak egyházakkal, gyerekek gyerekekkel kell összefogjanak a cél érdekében” – zárta mondandóját a tanácselnök.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774