Székely Családok Napja

( Szavazat)49 megjelenítés
A gyergyószárhegyi Tatárdombon szervezték meg szeptember 10-én a Székely Családok Napját Hargita Megye Tanácsa az Összetartozunk programja révén, illetve a gyergyószárhegyi tanáccsal és Böjte Csaba testvérrel együttműködve.
 
A Gyergyószárhegy melletti Tatárdombon szervezett eseményen a hely történetével kapcsolatos megemlékezési ünnepet kapcsolták össze a Székely Családok Napjával, amelyen a már hagyományosnak számító programok mellett mint, a családok kenyerének felszeletelése a résztvevők, felnőtt és gyerek egyaránt, történelmi előadás révén ismerhették meg a Tatárdomb történetét, illetve megtekinthették Dévai Szent Ferenc Alapítvány könyvsátrát, a Csiki Anyák Egyesületének sátrát, a gyerekcsoportok táncelőadását, valamint számos más program között válogathattak.
Az eseményen Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Hargita Megye Tanácsa részéről Összetartozunk emléklapot nyújtott át a legnépesebb család tagjainak, illetve Márton Áron emlékérmet adott át P. Bíró János Antal ferences szerzetesnek, a közösségépítésben kifejtett munkájáért.
Az esemény kapcsán Borboly Csaba elmondta, hogy nem elég mindig csak aszfaltozni, arra is kell figyelni a gyerek biztonságban van-e, a járdán lehet haladni a babakocsival, de arra is, hogy minden körülmény adott-e a családok számára. Feltette a kérdést, hogy elég családcentrikus-e a társadalom, az intézmények, a közszféra eléggé odafigyel-e azokra a gondokra, amelyek apróságok ugyan, de meghatározóak az emberek családalapítási szándékait, valamint a családok integritását illetően.
A megyei tanács elnöke szerint dolgozni kell, hogy az emberekben letisztuljon mi a család lényege, a gyerekes anyukákat, vagy apukákat ne diszkriminálják a munkahelyen amiatt, hogy a gyerekeikre is időt akarnak szánni, illetve részmunkaidős alkalmazással vagy más tevékenységekkel lehetőséget kell teremteni azok számára, akik a gyereknevelés mellett is szeretnének aktív tagjai maradni a társadalomnak, és nem utolsó sorban pénzt keresni, hiszen a gyereknevelés további anyagi terheket ró a családokra.
Borboly Csaba méltatta Böjte Csaba testvár által felügyelt Szent István programot, kihangsúlyozva annak fontosságát, hogy mindenki a saját helyén dolgozzon és tegyen az egészséges társadalom érdekében.
A továbbiakban Borboly Csaba megtekintette a Böjte Csaba testvér alapítványa által működtetett szárhegyi gyerekotthont, majd részt vett egy beszélgetésen, amelyen Böjte Csaba ferences testvérrel, a szárhegyi és ditrói polgármesterrel és a ditrói iskola igazgatójával a jelenlegi oktatási helyzetéből kiindulva a szakoktatás jövőjéről egyeztettek, illetve szóba került a ferences rend által működtetett gyerekotthonokban kialakítandó uniós előírásoknak megfelelő konyhák ügye. Böjte Csaba testvér az ellenőrző szervek túlzott szigorúságát nehezményezte, amire Borboly Csaba megoldásként a jogszabályok enyhítését látta.
Csíkszereda, 2011. szeptember 10.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774