Szejkefürdőn találkoztak a világ unitáriusai

( Szavazat)43 megjelenítés
Díszlovasok és fúvószenekar felvonulásával kezdődött Szejkefürdőn 2011. augusztus 13-án az XIII-ik Egyetemes Unitárius Találkozó. A nagyszámú érdeklődőt vonzó eseményen megnyitóbeszédében Kedei Mózes unitárius lelkész-esperes többek között elmondta: „Isten csodája, hogy még élünk, és immár 13-ik alkalommal gyűlhettünk itt össze Szejkefürdőn, ugyanis a történelem logikája szerint az Erdélyi Unitárius Egyháznak és az erdélyi magyarságnak már rég el kellett volna tűnnie. 
Egy család vagyunk mi, unitáriusok és magyarok, bárhol is éljünk a nagyvilágban”. A lelkész-esperes köszöntőbeszédét követően istentiszteletre került sor, melynek záróakkordjaként Andorkó Ferenc vargyasi lelkész mondott ünnepi egyházi beszédet. Ezt követően az Erdélyi Unitárius Egyház nevében Bálint Benczédi Ferencz püspök és a Magyarországi Unitárius Egyház nevében Balázsi László megbízott püspök köszöntötte az egybegyülteket.
 
Az eseményen meghívott vendégként részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki egy-egy székely zászlót adományozott az udvarhelyi és a székelykeresztúri egyházkör vezetőinek.
 
– Sok templomban ott van már a magyar zászló, de népünk, a székely nép zászlója még sok helyről hiányzik. Kívánom, hogy ajándékom tovább erősítse a székely unitárius közösségeket, és használják bátran minden alkalommal, hiszen a székely zászló egyben a megyénk zászlója is, és így semmiféle hatalom nem tilthatja meg annak használatát” – mondta a tanácselnök. A találkozó az amerikai Unitárius-Univerzalista Egyház, valamint a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet előadásával folytatódott, majd Orbán Balázs síremlékének a megkoszorúzásával zárult.
 
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774