Szakértők tartottak előadást a decentralizációról Csíkszeredában

(0 Szavazat)72 megjelenítés

Műhelybeszélgetéssel kezdődött a Szakmai napok a közigazgatásban című, Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvénysorozat. A decentralizációról szóló workshopot október 24-én tartották a csíkszeredai megyeházán, amelyen szakemberek és politikusok vettek részt. 

A felvetett kérdések a következők voltak: Románia kormányának javaslata: valós kezdeményezés a modernizáció érdekében vagy politikai lépés? A helyi közigazgatási szerveknek valós tervező, szervező és irányító feladatuk lesz, vagy pénzügyi közvetítő szerepet kapnak? A helyi közigazgatási szervek képessége: mi a következő lépés a helyi és megyei közigazgatási szervek számára, hogy át tudják venni az új feladatokat? A közigazgatás finanszírozása: a decentralizált közigazgatási szervek valós fejlesztését szolgálja, vagy időszakos visszaesést eredményez?
A workshopot a házigazda intézmény, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba nyitotta meg, aki vitaindítójában Románia közigazgatásának jelentős mértékű átalakítását, a bürokrácia visszaszorítását szorgalmazta.
– Az embereket az érdekli elsősorban, hogy minél kevesebb bajuk legyen az állammal, minél kevésbé szóljon bele az életükbe. Fontos az e-közigazgatás kiépítése is, amelynek terén a piaci szféra óriási lépéseket tett az utóbbi néhány évben (lásd a telefonos, villanyáram-, földgáz- és egyéb közműszolgáltatókat), az állam meg csak toporog egy helyben. Nem állok talán messze az igazságtól, amikor azt mondom, hogy sikeres európai felzárkózásunknak a legnagyobb akadálya maga a román állam – fogalmazott az elöljáró.
A megyeelnököt Klárik László RMDSZ-es szenátor követte a pulpitusnál. Beszédében kiemelte azokat az intézményeket, amelyeket véleménye szerint a kormánynak mindenképpen decentralizálnia kellene, ilyenek a tanfelügyelőségek vagy a rendőrség. Legfontosabbként kiemelte a munkaerő-elhelyező ügynökségeket, amelyeket véleménye szerint a megyei tanácsok hatáskörébe kéne vonni. Mint mondta, nagyon fontos szempont a decentralizáció sikerességében a megfelelő anyagi háttér az intézmények mögött, mivel enélkül képtelenség a központosított rendszer fellazítása.
A workshop következő felszólalója Csák László regionális közgazdász volt, aki három másik uniós tagállam decentralizációs módszereit mutatta be. Franciaország esetében a túlságosan Párizs-központú közigazgatás hátrányait emelte ki. Mint mondta, 70 évvel ezelőtt tudatosult a francia közigazgatásban, hogy az ország további régióira is hangsúlyt kellene fektetni. A franciaországi mellett a lengyelországi példát is bemutatta a szakértő, kiemelve, hogy Románia kormánya is ezt az irányelvet tartja követendőnek. Előadásából kiderült, hogy az erősen decentralizált 49 vajdaságból nagyobb régiókat hoztak létre, amelyek határait a történelmi térségek alapján húzták meg. A harmadik ország, amelynek regionális átszervezési modelljét Csák László bemutatta, Szlovákiáé volt. Érdekességként említette meg, hogy az ország a Regionális Operatív Programban egy régióként pályázott annak ellenére, hogy a regionális közigazgatás jól működik mind a 79 járásban. Csák László összegzésében az egyediséget emelte ki. Mint mondta, minden országnak meg kell választania, hogy milyen modell szerint decentralizálja intézményrendszerét.
A harmadik előadó Cziprián Kovács Lóránd, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem közigazgatás szakának egyetemi tanára volt, aki a bukaresti politikusok hozzá nem értését nehezményezte. Mint mondta, minden véleménynyilvánításnak tudományos megalapozottsága kellene hogy legyen. Megemlítette ugyanakkor a térségünkben felmerülő kétnyelvűség problémáját, amelyre elsősorban nem politikai szinten kellene megoldást találni.
Az előadók sorát Csegzi Sándor marosvásárhelyi önkormányzati tanácsadó zárta, aki az infrastruktúra-fejlesztésre fektette a hangsúlyt. Sajnálatát fejezte ki, hogy kevés megyeközi projekt futott az utóbbi időben. Mint mondta, csak együttműködéssel lehet egy régió minden lakójának a javára cselekedni.

Csíkszereda, 2013. október 24.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774