Szabó Róbert Csabáé a Hargita Megye Tanácsa 1000-eurós íródíja

( Szavazat)41 megjelenítés
Dzsesssz-bemutatóval zárult a gyergyószárhegyi írótalálkozó
Szabó Róbert Csabának, a marosvásárhelyi Látó irodalmi folyóirat szeresztőjének ítélte a kilectagú szakmai zsűri a kétévente Szárhegyen tartott írótalálkozó idei irodalmi díját. A Hargita Megye Tanácsa alapította Csíki László Díjat a gyergyószárhegyi Lázár-kastély Lovagtermében tartott szombat esti záróünnepségen adták át. 
 A kétévente Gyergyószárhegyen megrendezett, idén szeptember 6-7 között zajló írótalálkozó záróakkordján Kassay Péter házigazdaként, a szervező Hargita Megyei Kulturális és Művészeti Központ igazgatójaként, valamint Borboly Csaba tanácselnök nevében is köszöntötte a mintegy ötven íróvendéget. Tolmácsolta a megye elnöke azon akaratát, miszerint továbbra is mindent meg fog tenni azért hogy az írótalálkozó kétévenként létrejöhessen.
Az ünnepélyes táborzáróra érkező Szarka Gábor, Magyarország csíkszeredai konzulja beszédében utalva a dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul két nappal korábbi, megnyitón által mondottakkal, úgy fogalmazott: két napig “a szavak művészei” lakták be Gyergyószárhegyet és nagyon reméli, hogy ezalatt számos ihletforrást találtak az alkotók, és sok új gondolat cserélhetett gazdát. Megjegyezte, noha ő nem volt jelen, felesége követte az írótalálkozó “Rajzás 2012!” néven tartott felolvasását – és minden elismerése az ebben bemutatkozó tizenkét fiatal, pályakezdő írónak-elemzőnek, “közöttük vannak az eljövendő generáció nagyjai”. – Szárhegy az írók generációk között egy nagyon fontos kapocs, és ezért immár különösen hangsúlyozni kell, hogy Szárhegy egyfajta nemzeti kincs számunkra – fogalmazott a konzul.
A Csíki László Díj megalapításáról Fekete Vince költő, a társszervező, Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Székelyföld folyóirat szerkesztőjeként, valamint a zsűri szószólójaként is vázolta: Csíki Lászlónak a 2008-as találkozó idején beérkezett halálhírekor döntötték el itt Gyergyószárhegyen, hogy az ő nevét viselő díjat az egyik legtehetségesebb, fiatal - 35 év alatti - alkotónak, minden második évben osztanák ki. A Hargita Megye Tanácsa által felkarolt javaslat révén a 2010-es írótáborban a Fekete Vince által “nagy presztízsű, jelentős díj”-ként méltatott első Csíki László Díjat a kolozsvári Erdélyi Helikon folyóirat főszerkesztő-helyettese, Karácsonyi Zsolt költőnek ítélte a kuratórium.
Mint elhangzott, a kilenctagú zsűri idén is titkos szavazással döntötte el az írótalálkozó előző estéjén, hogy kit díjaz idén a tíz jelölt közül, 2010 októberétől 2012 szeptemberéig megjelent könyveivel idén versenyben volt: Bálint Tamás, Farkas Wellmann Éva, Király Kinga Júlia, Noszlopi Botond, Nagy Koppány Zsolt, Márkus Andárs, Muszka Sándor, Potoczky László, Szabó Róbert Csaba és Várady Nagy Pál.
A zsűri közülük a jelzett időszakban két könyvet letevő Szabó Róbert Csabának ítélte oda a Hargita Megye Tanácsa kulturális intézményében készült emlékplakettet és a megyei önkormányzat által biztosított ezer eurós pénzdíjjal járó Csíki László Díjat.
A Kassay Péter igazgatótól átvett díjáról Szabó Róbert Csaba, a Látó folyóirat szerkesztője úgy nyilatkozott az ünnepségen: “Remélem azzal, hogy én kaptam meg ezt a díjat, picit a Látóra is terelődik a figyelem: a Látó nagy bajban van, s a Látó nélkül a negyedik könyvemet nem tudtam volna megírni”. A díjazott ezzel utalt az utóbbi hetekben nyilvánosságra került “átszervezési” szándékra, miszerint Maros Megye Tanácsának elnöke a folyóirat szerkesztőségét önálló jogi személyiségétől megfosztva a könyvtárral olvasztaná egybe, ezáltal a szerkesztőség munkáját, a folyóirat életét működésében és feladatában lehetetlenítve el.
A díjátadás pillanatát Boros Zoltán bukaresti dzsesszmuzsikus zenei elemző előadása követte. A tévés személyiségként ismert zenész stúdiófelvételekről, tévés hangfelvételekről mutatta be az íróközönségnek az “egyik élete”-ként nevezett zenei pályája tehetséges, immár elhunyt hazai magyar és román muzsikusait, majd élőben, a Lovagteremben beszerelt elektromos orgonán adott ízelítőt virtuozitásából.
Az írótábort 1978-ban szervezték meg először (akkor Kriterion néven) Gyergyószárhegyen, ám pár évre rá betiltották, és 2000-ben alakult újra Hargita Megye Tanácsa főtámogatásával.
Idén – a díjat leszámítva - a megyei önkormányzat 18 000 lejjel járult hozzá a találkozó költségeihez.
 
Gyergyószárhegy, szeptember 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774