„Sutba kell vetnie a székelynek a tarisznyát” - Székelyföldi Akadémiát rendeztek Gyergyóalfaluban

( Szavazat)120 megjelenítés
A mezőgazdaság és a székely falvak fejlesztése volt a témája a Gyergyóalfaluban október 26-án megrendezett Székelyföldi Akadémiának, amely Hargita Megye Tanácsa vidéki értelmiségieknek szóló előadás-sorozata. A rendezvényt a Gyergyóalfalvi Gazdanapok keretében tartották. Előadott Korodi Attila parlamenti képviselő, Bányász József és Ferencz Lehel, az Agrocaritas mérnökei, valamint Moldován József, az RMDSZ gyergyói parlamenti képviselőjelöltje. 
 A jelenlévőket elsőként Gáll Szabolcs polgármester köszöntötte, aki szerint minden régiónak magának kell megtalálnia boldogulása útját, és biztosítania kell a megélhetést az elkövetkező generációknak.
– Sutba kell vetnie a székelynek a tarisznyát, mert már itthon megteremtheti saját megélhetését – mondta a községvezető.
Bege Károly megyei tanácsos Hargita Megye Tanácsa nevében üdvözölte az egybegyűlteket. Beszédében kitért arra, hogy Alfalu a „bezzeg”-község: itt bezzeg van aszfalt, szociális lakás, művészek, csatornahálózat. Korodi Attila Fenntartható, fejlődő székely település. Gazdálkodjunk okosan a településeinken! című előadásában kifejtette, hogy egy székely település attól működőképes, ha saját magát fejleszti, fenntartja. Fel kell oldani a viszonylag zárt közösségeket, kistérségi együttműködést kell kialakítani, és nem a városokhoz kell igazítani a mércét, mondta a képviselő utalva arra, hogy a községek általában versenyt futnak, hogy utolérjék a városokat, erre példa Alfalu, ahol a kisebb utcákban is aszfalt van. Ám az infrastruktúra még nem minden, folytatta Korodi, az egymásra figyelő közösség erősítése még fontosabb. A képviselő szerint jelenleg kevés a fenntartható település, mert a fenntarthatóság azt feltételezi, hogy az önkormányzat hosszú távon tervez, kiaknázza a meglévő erőforrásokat és biztosítja azok megújulását, munkahelyeket teremt, valamint odafigyel arra, hogy az egyetemet végzett diplomások és a kétkezi szakképzett munkaerő száma egyensúlyban legyen egymással, a település szükségleteinek megfelelően.
Bányász József és Ferencz Lehel mérnökök az új kihívásokat elemezték, amelyekkel a községeknek manapság szembe kell nézniük. Az életminőség nem azonos az életszínvonallal – utóbbit pénzzel meg lehet vásárolni, az életminőséget viszont nem. A gazdálkodás eredetiségét kell visszaállítani, az ember csak a természetet gazdagítva gazdálkodhat, hangzott el. A két előadó szerint szorgalmazni kell a kiterjedt állattartást, az alternatív gazdálkodást (például erdei gyümölcsök, gyógynövények gyűjtését).
Moldován József képviselőjelölt az Erdély 2020 vidékfejlesztési stratégia mezőgazdasági tengelyéről beszélt, és a hagyományos gazdálkodás folytatására, az elődöktől örökölt tudás hasznosítására, valamint a vidék adottságainak kihasználására biztatta hallgatóságát. Az előadások végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel a meghívottaknak.
 
Gyergyóalfalu, 2012. október 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774