Speciális hűtőberendezést kapott a Hargita Megyei Vérközpont

( Szavazat)165 megjelenítés

Vér és vérkészítmények tartósítására alkalmas, speciális hűtőberendezést adott át Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Hargita Megyei Vérközpontnak október 6-án. 

A kevés, tizenhét alkalmazottal működő, négy Hargita megyei és a marosvásárhelyi kórházat folyamatosan vérrel ellátó csíkszeredai székhelyű Hargita Megyei Vérközpontban eddig élelmiszerek tárolására alkalmas hűtőszekrényekben tárolták a vért és a különböző vérkészítményeket. Dr. Kopacz Ildikó, a vérközpont igazgatónője kérésére Hargita Megye Tanácsa határozatban vállalta, hogy a saját költségvetéséből vásárolja meg a szükséges berendezést. Az elvi döntést közbeszerzési eljárás követte, amely során a legmegfelelőbb, az uniós normáknak megfelelő berendezés megvásárlása mellett döntött a megyei tanács, amelyet ötéves időtartamra ingyenesen a vérközpont rendelkezésére bocsátott.

Október 6-án ünnepélyes keretek között adta át Borboly Csaba tanácselnök a hűtőberendezést a vérközpontnak, és Dr. Kopacz Ildikóval, a Hargita Megyei Vérközpont igazgatójával átadási-átvételi jegyzőkönyvet írt alá. Az eseményen részt vett Hajdu Gábor megyei tanácsos, a megyei tanács gazdasági szakbizottságának elnöke – mely szakbizottság szorgalmazta a hűtőberendezés megvásárlását –, valamint Birta Antal, a megyei tanács Vagyongazdálkodási igazgatóságának vezetője.

Az átadás alkalmával Borboly Csaba elmondta, ezt a beruházást azért tartja fontosnak, hogy a megye lakosai minél jobban és hamarabb legyenek kiszolgálva egészségügyi ellátás szempontjából. Elmondta, igyekeznek odafigyelni azokra a lakosság szempontjából fontos intézményekre is, amelyek nem a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartoznak, így a megyei vérközpontra is, amely székhelyének az adminisztrálása tartozik csak a  megyei tanácshoz, mivel a Lendület sétányon található épület a megyei önkormányzat tulajdonát képezi.

Dr. Kopacz Ildikó igazgató megköszönte a segítséget, és elmondta, hogy ez az uniós normáknak megfelelő hűtőberendezés, amelyben 4-6°C-os hőmérsékleten tárolhatják a vért, a véradás folyamatának egy fontos láncszemét erősítette meg. Mint elmodnta, sokszor el kellett küldjék a véradókat, mivel nem volt hol tárolják megfelelő körülmények között a vért, de ezzel a beruházással ez az akadály elhárult.

Hajdu Gábor tanácsos az átadáson hangsúlyozta, a megyei tanácsnak bár nem tartozik a közvetlen hatáskörébe, mégis erőfeszítéseket tesz a jobb egészségügyi ellátás érdekében.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774