Sikerrel lezajlott az V. Gyergyói Lovas Napok

( Szavazat)37 megjelenítés
Gábor László szárhegyi polgármester nyerte a Polgármesterek Csatáját
Idén is rengetegen kilátogattak a Gyergyói Lovas Napokra, amelyet ötödször rendeztek meg szeptember 22–23-án. A Hargita Megye Tanácsa társszervezésében zajló rendezvényen két napig reggeltől estig lovakra, kutyákra fókuszoltak, a fogathajtás mestereit vonultatták fel, de gyerekekre is figyeltek, valamint akrobata világszámmal is kedveskedtek a látogatóknak. 
 Az V. Gyergyói Lovas Napok egyik vonzó programja továbbra is a vasárnapi programban szereplő Polgármesterek Csatája versenyszám volt, idén viszont nehezítettek a szervezők a próbatételen. A meghívott elöljáróknak ezúttal nemcsak segédhajtóként kellett megmutatniuk rátermettségüket, hanem hajtóként is bizonyítaniuk kellett – tavaly csak a segédhajtás, vasvillával szalmabálába dobás, valamint patkóhajítás ügyességi elemekkel mérték a hozzáértést és lélekjelenlétet. Idén javíthattak eredményükön azzal, hogy fejszével célba találtak, illetve időt „nyertek” a szó minden értelmében, ha a karikás ostorral sikerült kihasítaniuk az odakészített vizes zacskót – minden sikeres találattal tíz másodpercnyi időt vontak le a teljesítményükből. A rangsor élére idén Gábor László gyergyószárhegyi polgármester léphetett, második Márton László Szilárd gyergyócsomafalvi polgármester, harmadik Ferencz Tibor csíkszépvízi polgármester lett. A díjakat Petres Sándor, a társszervező Hargita Megye Tanácsa alelnöke adta át.
Meglepetést okozott a Polgármesterek Csatáját követően Magyar Tibor csikós bejelentése, miszerint a főszervező Krigel Sportklub elnökét, Bajkó Tibort feleségével, Ildikóval együtt a lovassportok népszerűsítéséért és a lovasnapok szervezéséért tiszteletbeli betyárrá avatják. Az avatás „betyármódon” történt: a két szervezőt deresre húzták és karikás ostorral jelképesen megverték.
Amint arról már tájékoztattunk, a Bajkó házaspár elve: a lovasnapokkal azt próbálják meg, hogy a virtuális világból csalogassák ki a 0–100 éves közöttieket.
– Egy ilyen rendezvényen nemcsak lószeretetet, hanem emberséget is lehet tanulni. Aki a lovat szereti, az természetszerető, tehát természetkímélő is, és mint ilyen, törvénytisztelő – tehát hasznos tagja a társadalomnak – fogalmazott a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Bajkó Tibor. Mint mondta, a jó rendezvényt az általa négyes fogatnak nevezett együttműködő partnerek minőségi kapcsolatával lehet kihozni: nézők, fellépők, támogatók, szervezők. Támogatókról szólván pedig jelezte: olyannyira pozitív a hozzáállásuk a gyergyói-medencei, illetve Hargita megyei vállalkozásoknak a lovasnapokhoz, hogy a negyedik alkalomhoz viszonyítva idén harminccal több a támogató. A programokat tekintve: több mint 45 különböző programpont volt a két nap alatt, 300 fellépővel számoltak összesen. Újdonság volt, hogy a kettes- és négyesfogat-hajtó verseny, valamint a díjugrató verseny idéntől – a család engedélyével – a Páll Ágnes Kupa nevet viselte, a rendezvényt első pillanattól támogató gyergyói Step Dance tánccsoport nemrégiben elhunyt vezetője emlékére.
Európai akrobatapremier volt szombaton és vasárnap is a Gyergyói Lovas Napokon: egy füzesgyarmati csapat saját, hat év alatt kifejlesztett mutatványaként lovakkal összekapcsolt akrobatamutatványokkal kápráztatta el a közönséget. Premier idén a kutya-abilitét is – békéscsabai résztvétellel –, valamint újdonságként Kovászna megyéből érkező íjászok bemutatóját követhették a rendezvényre látogatók.
Gyermekközpontú állandó programok is voltak a rendezvény két napja alatt: pónilovaglás, pónifogatolás, pónisimogatás, szekereztetés. A rendezvényre gyerekrajzpályázatot is hirdettek a szervezők: érdekesség, hogy a 200 gyerektől beérkezett munkák közül négyet Szerbiából küldtek be. A pályamunkák zsűrizését Balázs József gyergyóalfalvi festőművész vállalta. A gyerekpályázaton részt vevők közül Hargita Megye Tanácsa több különdíjat adott át.
 
Gyergyószentmiklós, szeptember 23.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774