Sikeres volt az Eco Alpin Klub környezeti nevelés tábora

( Szavazat)27 megjelenítés
„Jövőben még egyszer, ezzel a csapattal, ugyanitt, a környezetvédelemért!”
Sikeresnek érzik a résztvevők és a szervezők is azt az interaktív, környezeti nevelés célú tábort, melyet a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban tartottak Gyergyószentmiklósról, Csíkszentdomokosról és Balánbányáról érkező középiskolások számára, a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás által támogatott programban. 
 Az Eco Alpin Klub Egyesület jelezte: sikerként értékeli az Egyes-kő melletti menedékháznál szeptember 3–7. között megtartott, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás természet- és környezetvédelmi tevékenységek támogatására kiírt pályázati programjából részfinanszírozott táborozást. Az Eco Alpin Klub Hargita megyei turisztikai egyesület, mely Gyakorlati interaktív (öko)oktatás környezeti nevelés tantárgyban tanulók részére elnevezésű projektjével nyerte el a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás pályázati úton nyújtott támogatását. A társulás, amelynek 17 önkormányzat, köztük Hargita Megye Tanácsa a tagja, 4895 lejjel támogatta a projektet, mely összeg a teljes költségvetés felét teszi ki. A fennmaradó összeget a szervező önrészben és a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park támogatásával állta.
A tábor fő célja a gyergyói és felcsíki térségből érkezett tízfős diákcsapat környezeti nevelése volt. Az elsajátított ismereteket egyrészt a menedékház újraépítése során keletkezett eróziós árkokra épített talajfogó lépcsők elkészítésével igyekeztek gyakorlatba ültetni. A Nagyhagymásra szervezett kirándulások alkalmával az észlelt természetes eróziós jelenségeket vizsgálták, a turisták által hátrahagyott „melléktermékek” összegyűjtésével, a menedékház felé igyekvő kirándulók számára állított talajfogó lépcsőkkel kapcsolatosan pedig kérdezz-feleleket szerveztek. Laczkó Zoltán projektvezető – a Nemzeti Park önkéntese – elmondta: a szorgos diákhad élménykommentjei alapján sikeresen teljesült minden tétel az interaktív tervezetükből.
– A lelkesen tanulni és a csodálatos tájakat megismerni igyekvő táborozók és a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park önkéntesei részvételével elkészíttetett talajerősítők a gyerekek reménye szerint információterjesztésre és a jó példa ismétlésére fogják csábítani a Kovács-patak felől az Egyes-kő és tovább, a Nagyhagymás felé igyekvő turistákat – állítja Laczkó Zoltán. Hozzátette, erre az is garanciát jelent, hogy a részt vevő gyerekek maguk fogalmazták meg a lezajlott tábor mottóját: „Jövőben még egyszer, ezzel a csapattal, ugyanitt a környezetvédelemért!”
A táborban részt vevő VII., VIII. és IX. osztályos diákokat a megye iskoláival konzultálva választották ki, a csapatba 4 diák Gyergyószentmiklósról, 3 Szentdomokosról és 3 Balánbányáról érkezett. A tábori felvigyázást egyik balánbányai diák édesanyja vállalta, aki önkéntesen a napi két meleg étkezést is biztosította a gyerekeknek a költségvetésbe foglalt alapanyagokból.
 
Gyergyószentmiklós, 2012. szeptember 12.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774