Sikeres volt a III. Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fóruma

( Szavazat)30 megjelenítés
Ötven fiatal tanerő vehetett részt a hétvégén harmadszorra megrendezett Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fórumán. Ismét bebizonyosodott, hogy igény van az ilyen jellegű rendezvényekre, hiszen a Hargita Megye Tanácsának támogatásával működő program iránt egyre nagyobb az érdeklődés a pedagógusok körében: a fórumra meghirdetett helyek még a plakátok szétszórása előtt beteltek, és nagyon sok érdeklődő már nem fért bele a keretbe. A korán jelentkező (szerencsés) pedagógusokat pénteken, szeptember 24-én délután várták a szervezők a homoródfürdői Sopárkút Panzióban, ahol a bejelentkezés után a bátrabbak a lovaglást is kipróbálhatták.
 
A megnyitón Ferencz S. Alpár köszöntötte a fiatal pedagógusokat. Hargita megye főtanfelügyelője, aki korábban tanárként maga is részt vett a csíki kollégák által szervezett pedafórumokon, beszédében érintette a tanügy decentralizációjával kapcsolatos kérdéseket, szólt azokról az eredményekről, melyeket sikerült elérni az iskolák finanszírozása kérdésében (pl. step-by-step osztályok, művészeti osztályok, bentlakást működtető iskolák stb.). A tanfelügyelőség azon kezdeményezését is ismertette, miszerint neves előadókat terveznek meghívni, és több Hargita megyei városba is eljuttatni, lehetőséget teremtve ezáltal a pedagógusoknak arra, hogy olyan előadásokat hallgathassanak meg, melyek mindennapi munkájukat érintő kérdéseket tárgyalnak, és a gyermekek jobb megismeréséhez nyújtanak támogatást.
Lőrincz Csilla programfelelős köszöntőjében beszélt a pedafórum céljáról, bemutatta a rendezvény programját, és kiemelte, hogy szervezőként külön öröm számára az, hogy idén a szórványból is érkeztek pedagógusok. Beszédében ismertette továbbá a rendezvény szervezőit és támogatóit: Hargita Megye Tanácsa, Communitas Alapítvány, a Hargita Megyei Pszichopedagógiai Központ munkatársai, Udvarhelyszék Jövőjéért Egyesület, Delphi Egyesület, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, Friske Pan, a Villy Üdítő és a Góbé Termékeket Forgalmazó Székelyföldi Üzletlánc.
A megnyitót követő csapatépítés során a pedagógusok László Laura és Varga Andrea pszichológusok segédletével oldottak meg játékos feladatokat, melyek célját elsősorban az ismerkedés elősegítése és hangulatteremtés képezte, ugyanakkor olyan gyakorlatokkal, játékokkal ismertette meg őket, melyeket mindennapi munkájukban, iskolai és azon kívüli tevékenységek során is alkalmazhatnak. A szabadtéri játékokban való részvétel rövid idő alatt igazi közösséggé kovácsolta a résztvevőket, akik a vacsorát követően már mint jó ismerősök mélyedtek beszélgetésbe a tábortűz körül és buliztak a Szabó Attila által szolgáltatott zenére.
A szombat rendhagyó testnevelésórával kezdődött Lukács Levente irányításával, majd Balázs Réka pedagógus, családterapeuta és Papp Adolf szociális szakértő, családterapeuta tartott előadást A család hatása a gyermek személyiségfejlődésére címmel. Az előadás erőssége volt, hogy gyakorló pedagógus szájából hallhattak a résztvevők ismereteket a gyermekek „működéséről”, illetve ötleteket a problémás helyzetek kezeléséhez. Az előadást követő kérdések is jelezték, hogy az előadóknak sikerült megfogni a hallgatóságot, akik talán még tovább is hallgatták volna őket, ha nem szorítottak volna az időkeretek.
Ezután két csoportra oszlottak a résztvevők. Egyik részüknek lehetőségük nyílt tovább mélyíteni az előadás során hallottakat: Kacsó Kati és Szalay Zsuzsanna pszichológusok műhelymunkája teremtett keretet a résztvevők számára, hogy betekinthessenek a család szerepére a gyermekek életében. Ez a kiscsoportos foglalkozás egyidőben zajlott Lőrincz Csilla pszichológus A rajzok mint lelki térképek című workshopjával, amelynek első felében a résztvevők egy színtesztet végeztek el, majd a családrajzok rejtelmeibe kaphattak betekintést. Természetesen senki sem maradt le egyik témáról sem, hiszen a szünetben cserélt a két csoport.
A fórumra ellátogatott a bukaresti magyar nagykövetség részéről dr. Balázs Ádám tanácsos, sajtóattasé is.
A workshopokat követően Fazakas Szabolcs Székelyföld most készülő legendatérképét ismertette, és beszélt azokról a tervekről, melyek szerint minden iskolába eljuttatják nemcsak a közel 150 legendát tartalmazó térképet, hanem a mellé tartozó legendagyűjteményt, mely a magyar mellett románul és angolul is elérhető lesz.
A kétnapos rendezvény végén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a pedagógusokat, és arra biztatta őket, hogy problémáikkal, kérdéseikkel bizalommal forduljanak hozzá. Beszélt az új tanügyi törvénytervezetről, amely elfogadása esetén lehetővé teszi majd az iskolák decentralizációját; és említette a tanügyben várható változásokat, illetve változás-tervezeteket, például a fizetéseket illetően.
A tanúsítványok átadását követően ért véget a III. Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fóruma.
A pedafórum iránt mutatott nagyfokú érdeklődés – melyet nemcsak a pedagógusok részéről tapasztalhattunk – arra utal, hogy a rendezvény kezdi kinőni kereteit, ami a szervezőkben a hogyan tovább kérdését veti fel.
 
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774