Sikeres szórványkonferencia Tordán

( Szavazat)33 megjelenítés
Aláírták a Hargita megye és Aranyosszék közötti együttműködési szerződést
 
Hargita és Kovászna megye tanácsának kezdeményezésére a szórványközösségek helyzetének, problémáinak megvitatása céljából október 8-9. között szakmai konferenciára került sor a Tordai Unitárius Egyházközség társszervezésével a tordai polgármesteri hivatal dísztermében.
 
 
Az ünnepélyes megnyitón Józsa Lajos tordai unitárius lelkész, az esemény házigazdája köszöntötte a résztvevőket, felhívva a figyelmet, hogy ragaszkodni kell az identitáshoz, a nemzeti önazonosság megőrzéséhez.
 
„Itt kell maradnunk, itt kell helytállnunk őseink földjén. Én hiszem azt, hogy a tömbben és szórványban élők kulturális kapcsolata arról szól, hogy tudnak rólunk, támogatnak, bíztatnak minket, és így felemelt fejjel élhetjük mindennapjainkat kisebbségként is” – mondta köszöntőjében a lelkész.
 
Az esemény fővédnöke Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke beszédében Berzsenyi Dániel szavait idézte: „Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat”. Hozzátette, hogy fontos ezt az elvet követni, de nem szabad lemondanunk demográfiai megerősödésünkről. Szerinte most jutottunk el oda, hogy a székely tömb és a szórvány helyzetét nem szembeállítjuk egymással, hanem összefogással dolgozunk együtt.
 
„Dicséretes, ahogy Borboly Csaba és Tamás Sándor megyeitanács-elnökök új megközelítést, új szempontot hoztak be az együttműködés és a szolidaritás jegyében. Sokan és sokszor hangoztatták, hogy a szórvány számára Székelyföld a belső anyaország – most viszont nem szólamok hangzanak el, hanem tények és cselekedetek” – jegyezte meg Markó Béla miniszterelnök-helyettes.
 
Összetartozunk! – indította ünnepi beszédét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, majd így folytatta: „összetartozunk mindahányan, akik Erdély földjén magyarul szólunk egymáshoz, akik Erdély földjén magyarként kívánunk élni, boldogulni. Mi egy családot alkotunk, éljünk akár a Székelyföldön, akár Tordán, akár Besztercén, akár Kolozsváron vagy Temesváron. 2009 szeptemberében indítottuk útjára Összetartozunk közösségépítő programunkat, azzal a céllal, hogy a székelyföldi tömbmagyarság felelősséget vállaljon a szórványban élő magyarság identitástudatának megőrzése és erősítése érdekében. A program egyik fő célkitűzése intézményesített kapcsolatok kialakítása Temes, Beszterce-Naszód és Aranyosszék szórványmagyarságával. Az elmúlt egy év során az együttműködés főként a kultúra terén nyilvánult meg”.
 
Köszöntőbeszédet mondott Ádámosi Klára, Tordai RMDSZ-elnök, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja, László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, Fodor Dóra, a Jósika Miklós Elméleti Líceum vezetője és Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettes.
 
Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője, az Összetartozunk szórványprogram felelőse előadásában az egyéves szórványprogram eddigi megvalósításairól és  célkitűzéseiről számolt be.
 
Az RMDSZ támogatáspolitikája és gyakorlata a szórványban témakörben Lakatos András, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke tartott előadást.
 
Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat elnöke a magyarországi testvérmegyék Székelyföld-szórvány kapcsolatokban való közreműködését ismertette.
 
Aranyosszéket Dr. Veres Valér szociológus mutatta be, majd Borsos Károly László, a Bethlen Egyesület elnöke, a Beszterce-Naszód megyei program hozadékáról számolt be, Nemes Előd pedig a Kovászna és Hunyad megye közti szórványkapcsolatot ismertette, ugyanakkor Kofity Zoltán Winkler Gyula EP-képviselő üzenetét tolmácsolta a konferencia résztvevőinek.
 
A konferenciát megtisztelte jelenlétével Sógor Csaba, EP-képviselő is, aki hangsúlyozta: „Minden magyarért felelősek vagyunk!” Felhívta a figyelmet, hogy az anyaországnak gazdasági és kulturális érdeke, hogy törődjön a határon túli magyarsággal.
 
Horváth István, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője demográfiai elemzések tükrében számolt be a szórványperspektívákról. Vetési László református lelkész elmondta, nemcsak az együttműködési szerződés aláírása, hanem maga a kapcsolat is történelmi jelentőségű, nem volt példa ilyenre az erdélyi magyarság történetében.
 
A nap fő mozzanata a Hargita megye és Aranyosszék közötti együttműködési szerződés aláírása volt, majd Hargita Megye Tanácsa a Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzatától kapott könyvadományt adta át a Tordai Unitárius Egyházközségnek, valamint magyar didaktikai eszközöket adományozott a szórványban működő magyar nyelvű tanintézeteknek.
 
Délután Iochom Zsolt képeiből nyílt szórványfotó kiállítás a tordai színház előterében, melyet a szentmihályi Rügyek néptánccsoport előadása követett. A tárlatot Kassay Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője nyitotta meg.
 
Szombaton Aranyosszék értékeivel és látványosságaival ismerkedhetnek meg a konferencia résztvevői.
 
Torda, 2010. október 8.
   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774