Sikeres székely termékvásárt tartottak a megyeszékhelyen

( Szavazat)29 megjelenítés
Negyedik alkalommal szervezte meg Csíkszeredában a Hagyományos Székely Termékek Őszi Vásárát október 12–13-án Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Agrárkamara és Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete.  
 A kétnapos vásáron az őszi betakarítás termékeit és terményeit kínálta több mint 120 termelő. Hagyományos házi kolbász, sonka, sajt- és péktermékek, zöldség, gyümölcs, méhészeti termékek, erdei gyümölcsből készült szörpök, lekvárok, befőttek, valamint hagyományos kézműves termékek sorakoztak a felújított Szabadság téren felállított vásáros standokon. A termelők száma évről-évre gyarapodik, a kezdeti 30 résztvevő száma idénre megnégyszereződött. Az érdeklődés tehát egyre nagyobb mind a termelők, mind a vásárlók részéről, ezért a szervezők a számokkal szemben a minőséget részesítik előnyben, olyan minőségi, hagyományos termékekre fektetve a hangsúlyt, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik a vásárlók részéről – derült ki a vásár október 13-i megnyitóján.
– Azt szeretnénk, hogy a vásárlók ne csalódjanak a termékekben, elégedetten távozzanak a vásárokról – hangsúlyozta Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vásár megnyitóján kiemelte, az a céljuk, hogy a Székely termékekkel több munkahelyet teremtsenek, és a helyi termékek révén egészségesebben éljenek a környék lakói. A tanácselnök ennek a célnak az eléréséhez a megnyitón jelen levő Tánczos Barna RMDSZ-es szenátorjelölt és Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőjelölt segítségét is kérte, hiszen, mint elmondta, a kisvágóhidak, a kisgazdálkodások ügyének, és emellett még számos Hargita megye, Székelyföld számára nagyon fontos ügynek a sikerességéhez jogszabálymódosításokra van szükség.
–\tErre a vásárra azért van szükség immár negyedik éve, hogy bebizonyítsuk, a Székely termékek minőségben fel tudják venni a versenyt sok híres, drága termékkel. Lehetőséget szeretnénk biztosítani a termelőknek, hogy egyre inkább növeljék a kezdeti kis bevételüket, a vásárlóknak pedig, hogy ne európai vagy távol-keleti élelmiszerhulladékot kelljen vásárolniuk.
–\tAz, hogy félévente, havonta találkozunk ezeken a vásárokon azt jelenti, hogy van ereje annak, ami néhány éve itt elindult. Büszkén mesélhetjük nemcsak Székelyföldön, hanem más régiókban is, hogy ha a helyi termékeknek tudatos támogatása van, és ha azokat az embereket, akik a kicsiből is többet szeretnének alkotni, azokat segítjük, annak eredményei vannak. Ezt az eredményességet mutatja a Székely termék – hangsúlyozta a megnyitón Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőjelölt.
Igényességre és összefogásra buzdította Tánczos Barna RMDSZ-es szenátorjelölt a portékájukat kínáló termelőket.
– Legyenek egyre igényesebbek magukkal, hogy tudjuk becsben tartani a Székely termék védjegyet. Szükség van az igényességre, hiszen az idő be fogja bizonytani, hogy a piacon csak azok tudnak megmaradni, akik a legigényesebb termékeket teszik ki az asztalra. Az igényesség mellett ugyanakkor szükség van az összefogásra is, hiszen a Székelyföldön kívüli piacon csak összefogással lehet sikeresen jelen lenni. Az igényesség és az összefogás tudja továbbvinni ezt a kezdeményezést – hangsúlyozta a szenátorjelölt.
A termelők színvonalas bemutatkozásáért Borboly Csaba és Tánczos Barna okleveleket nyújtott át, majd a két vásári napon Lőrincz András Ernő, a Csíki Játékszín színművésze kalauzolta végig a termelőket és vásárlókat.
 
Csíkszereda, 2012. október 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774