Sikeres szakmai találkozó Csíkszeredában

Közigazgatási kérdéseket vitattak meg hazai és külföldi szakemberek

(0 Szavazat)71 megjelenítés

Kerekasztal-beszélgetéssel zárult pénteken, október 25-én este a Szakmai napok a közigazgatásban elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett. A szakmai találkozó csütörtökön a Decentralizációs műhelymunkával kezdődött. 

A térség projektjeinek kiállítása
Péntek délelőtt plenáris üléseken 35 hazai és külföldi egyetemi professzor ismertette a területrendezési, gazdasági és társadalmi fejlesztés területén végzett kutatásaik eredményét. Délben projektkiállítás nyílt a megyeháza oszlopcsarnokában, melynek anyagát Szabó Barna megyemenedzser ismertette. Huszonkét oszlopon láthatók azok a projektek, amelyek a 2007-2013-as időszakban európai uniós támogatással valósultak meg. Megtekinthetők Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának, a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulásnak, a Sóvidék-Hegyalja Helyi Akciócsoport Egyesületnek, a Soros Oktatási Központnak, a Csík Leader Helyi Akciócsoportnak, a G10 – Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoportjának és Madéfalva Önkormányzatának munkaprogramjai. Hargita Megye Tanácsának projektjei közül kiállításra kerültek a Csíkszeredai Megyei  Sürgősségi Kórház Járóbeteg-szakellátó részlegének felújítása, a 123A megyei út, a Salvamont - hegyi turizmus korszerűsítése Hargita megyében, az inkubátorház és szociális épületek felújítása.

„Centrum vagyunk a periférián”
Péntek délután a megyeháza márványtermében közel 30 hazai és külföldi akadémikussal, szakemberrel beszélgetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csák László területfejlesztési szakember, Tánczos Barna szenátor és Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. A kerekasztal-beszélgetés témája a fejlesztéspolitika volt.
- Ez a szakmai találkozó kiváló együttműködési pont lehet a tudományos szféra és a közigazgatási szereplők között - mondta köszöntőjében Borboly Csaba. Úgy fogalmazott: centrum vagyunk a periférián, a mostani találkozó bizonyíthatja, hogy Székelyföld nemcsak tárgya lehet a regionális tudományoknak, hanem itt is sok kutató, oktató foglalkozik a regionális tudományok művelésével.
A megyeelnök kifejtette: ahhoz, hogy érvényesüljön a regionális tudomány térségünkben, hogy az önkormányzati szektor, megyéink, városaink, kistérségeink felismerjék a regionális és területfejlesztési tudományok fontosságát, együttgondolkodásra van szükség. Arra kérte a konferencia résztvevőit, hogy legyenek nyitottak a térséget illetően, tekintsék a regionális kutatások és a fejlesztés terepének, működjenek együtt a régió fejlesztésének előkészítésében, tervezésében. Ismertette a Biztos jövő című gazdaságfejlesztési stratégiát, amelyet az elmúlt 5 év egyik legfontosabb eredményének nevezett, és amelynek kidolgozásában több, most is jelenlévő professzor résztvett. Ennek alapja elsősorban a helyi erőforrásokra támaszkodik: nyersanyagra, tőkére, munkaerőre és az innovatív vállalkozásokra. A kulturális, a szociális, a mezőgazdasági és a turizmus fejlesztését célzó stratégiák sem különálló szektoriális fejlesztéspolitikát fognak jelenteni, hanem egy összehangolt, szakterületek között kiegészítő, multiplikátor jelleggel bíró fejlesztéspolitikai irányvonalakat tükröznek, számolt be Borboly Csaba. Végül megköszönte Csák László segítségét, és arra kérte a jelenlevőket, hogy értékeljék az eddigi székelyföldi eredményeket, illetve fogalmazzák meg a fejlesztéspolitikát érintő javaslataikat.

Együttműködéssel a fejlesztésért
Csák László hozzászólásában annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy fontos egy térség számára, hogy döntéshozóik együttműködjenek a szakemberekkel, nyitottak legyenek a javaslatokra. Ennek a találkozónak is ez lehet a legnagyobb eredménye, mondta.
Ehhez a véleményhez csatlakozott Tánczos Barna is, mint mondta, meg kell hallgatni a szakma álláspontját, és ezt kell megpróbálják a politikusok gyakorlatba ültetni. Egy térség minden irányú fejlődése attól függ, hogy mennyire tud élni ezekkel a lehetőségekkel, fejtette ki a szenátor.
Sógor Csaba a hosszútávú tervezés fontosságáról és annak megtérülő eredményeiről beszélt. Példaként az oktatás és az egészségügy területét hozta fel, mint mondta, nagyobb hangsúlyt kellene kapjon a szakoktatás, a gyakorlati képzés.
A nemzeti sajátosságokban rejlő lehetőségeket kell feltárni, mondta Horváth Gyula. Jó példaként említette Hargita megyét intenzív nemzetközi kapcsolatai miatt, majd köszönetét fejezte ki Borboly Csaba megyeelnöknek a tudományos munka támogatásáért.
A jelenlevők egyöntetűen arról fejtették ki véleményüket, hogy fontos a szakmai álláspontokra való odafigyelés, és hogy a sikeres fejlesztéspolitika szempontjából elengedhetetlen a különbözö szakterület összehangolása. Végül Csák László összegzésével zárult a kerekasztal-beszélgetés, aki eredményesnek ítélte meg a szakmai találkozót.

Csíkszereda, 2013. október 26.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774