Sikeres kötetet mutattak be Remetén

( Szavazat)33 megjelenítés
Gyergyóremetén is bemutatták A székelység története című kötetet. Az ismertetőre a Hargita Megye Tanácsa által szervezett Székelyföldi Akadémia rendezvényen került sor november 22-én, csütörtökön este. 
 A község részéről Laczkó-Albert Elemér polgármester köszöntötte az egybegyűlteket kifejezve örömét, hogy a Székelyföldi Akadémia, amely a vidéki értelmiségieknek szóló előadás-sorozat, már harmadjára érkezik Remetére. Hargita Megye Tanácsát Petres Sándor alelnök és Barti Tihamér megyei tanácsos képviselte. Az alelnök méltatta a két meghívott előadó, Mihály János történész és Orbán Zsolt történelemtanár munkáját, és sikeresnek nevezte A székelység történetét, már csak azért is, mert az elmúlt hetekben, napokban annyit foglalkozott vele a román sajtó, mint könyvvel talán még soha. Barti Tihamér üdvözlőbeszédében elégedetten állapította meg, hogy Remetén van érdeklődés és igény az ilyen jellegű rendezvényekre.
Mihály János történész előadásában a székely történelmi zászlósorról értekezett. Mint elmondta, 1989 után sokan kezdtek foglalkozni a székely szimbólumokkal, de hamar bebizonyosodott, hogy nem sok szakértelemmel. Nyilvánvalóvá vált, hogy létre kell hozni egy szakértői bizottságot, amely 2009-ben jött létre, Hargita Megye Tanácsa munkacsoportjaként, és célként tűzte ki a székely zászlósor rekonstruálását. A magyar 23 darabból áll, a székelyt is ennyire tervezték. A munka sokszor nehézségekbe ütközik, mivel nem állnak rendelkezésre a megfelelő forrásanyagok. A jelenlévők a helyszínen megtekinthették a már rekonstruált 18 zászlót, amely még három hétig látható lesz a remetei községháza tanácstermében. A történész hangsúlyozta: mindebből látszik, hogy szimbólumainkat nem most találtuk ki és alkottuk meg, azok nagyon régóta léteznek, büszkék lehetünk rájuk.
A székelység története könyvet Orbán Zsolt történelemtanár mutatta be, aki a kiadvány társszerzője. A kötet közel 200 oldala mindent nem tartalmaz, hiszen a székelység történetét nehéz ilyen terjedelmű könyvbe belesűríteni. Orbán Zsolt reméli, hogy a könyv minden családhoz eljut, és hamarosan rongyosra is olvassák.
 
Gyergyóremete, 2012. november 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774