Segítség Kósteleknek

( Szavazat)32 megjelenítés
Csíkszépvízhez csatolnák a Bákó megyei települést
A megélhetés, infrastruktúra, kommunikáció voltak a főbb témái annak a beszélgetésnek, amelyet a Kóstelek települést támogató szegedi hagyományőrző egyesület tagjai folytattak Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével június 10-én a csíkszeredai megyeházán. A találkozón jelen volt Becze István megyei tanácsos, Ferencz Tibor csíkszépvízi polgármester, a megyei tanács Csángóprogramjának felelősei, illetve a megyei tanács Kósteleket érintő terveiért felelős igazgatók is. A résztvevők áttekintették, mi történt eddig az elszigetelt és indokolatlanul Bákó megyéhez csatolt település megsegítése érdekében, majd további lehetőségeket vitattak meg.
 
A beszélgetés a hagyományos és helyi termékek kérdéskörével kezdődött. A kóstelekiek termékeinek forgalmazásáról a Csíkszeredában havonta megrendezett hagyományostermék-vásár ad lehetőséget, ami részben megoldást jelent azokra a megélhetési gondokra, amelyeket a szegedi segítők tapasztaltak a településen.
– Jó ez a segítség, mert visszatartja az embereket attól, hogy külföldre menjenek dolgozni – mondta dr. Juhász János, a szegedi csoport vezetője.
További segítség a háziasszonyok számára a gazdasszonyok egyesületébe való belépés, az erdei gyümölcsök feldolgozását és értékesítését lehetővé tevő konyha felszerelése, amelyre a település pályázatot nyújthat be a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületéhez, illetve a lakosság számára marketingtanfolyamot is szerveznek, ahol a termékeik igényes megjelenítését tanulják meg a résztvevők, hogy könnyebben érvényesüljenek a piacon. Az egyesület más pályázatokhoz benyújtandó dokumentációk összeállításában is ingyenes segítséget nyújt.
A megélhetéshez hasonló horderejű kérdéskör Kóstelek ismét Hargita megyéhez való csatolása. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a kósteleki, többségében magyar közösséget az 1968-as megyésítéskor csatolták Bákó megyéhez, de azóta is Csíkszeredába járnak ügyeiket intézni.
– A megyei tanács a meglévő eszközeivel próbál tenni azért, hogy ezt a történelmi igazságtalanságot legalább kis részben, amennyire lehet, orvosoljuk – jelentette ki a tanácselnök. – Az ügyben a Belügyminisztérium által kinevezett bizottság fog dönteni, amelynek tagja a megyei tanács képviselője is, ezenkívül pedig felhívtuk a figyelmüket a Bukarestben dolgozó politikusoknak az ügyre, támogatásukat kérve.
Borboly Csaba hozzátette, hogy ha a bizottság nem a kóstelekiek számára kedvező döntést hoz, nem hagyják annyiban, és a megyei tanács támogatja majd Csíkszépvíz önkormányzatát a perindításban.
Hargita Megye Tanácsa infrastrukturálisan is Hargita megyéhez csatolná Kósteleket. A tervek szerint kétmillió euró szükséges a DC 101 jelzésű községi út megyehatárig tartó 8,5 kilométeres szakaszának felújításához, de jó hír, hogy Ferencz Tibor polgármester és az RMDSZ kormányzati képviselete révén a terveket több másik úttal együtt sikerült belefoglalni az Országos Infrastruktúra-fejlesztési Programba (PNDI) és elkülöníteni erre az alapokat.
– A csíki utakra szánt pénz felét ennek az útnak a felújítására irányítottuk – mondta Borboly Csaba.
Az út megépítése további lépés Kóstelek Szépvízhez csatolása felé, amit Ferencz Tibor polgármester szerint régóta mérlegelnek. Készült olyan felmérés, amely kimutatta, hogy gyorsult az asszimiláció, aminek ellensúlyozásában fontos szerepe lehet a szóban forgó útnak.
Az asszimiláció megállítása a célja a megyei tanács Csángóprogramjának is. A gyökereiket egyre inkább elfelejtő közösségek visszatérítése a nemzethez most még kis erőfeszítéssel sikerülhet, ezért a megyei tanács nyolcvan moldvai csángó diák csíkszeredai továbbtanulásához járul hozzá, illetve számos csángókkal kapcsolatos kulturális eseményt, gyerektábort támogat. Hasonlóképpen hasznos a kapcsolat megteremtése a kommunikációs vívmányok segítségével. E téren az internet és a telefon infrastruktúrájának kiépítése folyamatban van Kósteleken a Radiocom program részeként, és az idén befejezik, számolt be Becze István megyei tanácsos.
Végezetül a további támogatási lehetőségeket vették számba a résztvevők. A kommunikáció terén felmerült a számítógépek szükségessége, ha már van internet és járulékos magyar nyelvű operációs rendszerek. Vitathatatlan e programok hasznossága a magyar nyelv használatának biztosításában, de a résztvevők maradéktalanul egyetértettek abban, hogy a nemzeti öntudatot megtartó legnagyobb erő mégis a magyar állampolgárság lehet.
Borboly Csaba és Becze István a megyei tanács részéről megígérték, hogy foglalkoznak a problémával. A megyei tanács segítséget tud nyújtani a dokumentációk kitöltésében, a fordításban és abban, hogy eljussanak az illetékes irodákba, mindezt úgy, hogy a csángók ügye lehetőleg a politika fölött maradjon.
A végkövetkeztetésben Ferencz Tibor polgármester részéről elhangzott, hogy fontos az állampolgárság, de talán még fontosabb, hogy az emberek jól érezzék magukat a bőrükben, meg tudjanak élni abból, amit környezetük a rendelkezésükre bocsát. Az elöljáró szerint helyi véleményformálók bevonásával ötleteket lehetne adni a közösségnek, hogy ne csak fakitermelésben lássanak lehetőséget.
A szegedi hagyományőrző egyesület tizenkét éve tevékenykedik Romániában. Részt vettek a kézdivásárhelyi Rotary Klub létrehozásában, és négy éve a csángó közösségeket is támogatják. Pünkösd alkalmával ismét Kóstelekre látogattak, így a beszélgetésen elhangzottakat elmondták a helybélieknek.
Csíkszereda, 2011. június 11.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774