Segítenék a fiatalokat és a hátrányos helyzetűeket

( Szavazat)41 megjelenítés
Február 21-én a csíkszeredai megyeháza márványtermében tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa. Az ülést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vezette, a 30 jelenlevő taggal a testület határozatképes volt. Átadják Petek falu vízhálózatát Kányád község ügyintézésébe, kitüntetik azokat a Hargita megyeieket, akiknek tevékenysége példaértékű, aszfaltoznak a megyei utakon, nemzetközi projektekben vesz részt Hargita Megye Tanácsa – többek között ezekről határozott a testület. 
 Petek faluban sok minden el volt felejtve, fogalmazott Borboly Csaba, az agyagos talajú, víz nélkülinek mondható településen 2008-ban nem volt vezetékes víz. A helyi közbirtokossággal együttműködésben, 50%-os támogatásukkal elkészült a vízhálózata, mely összefogás példaértékű, mondta a megyei tanács elnöke. A következő nagyobb munkálat az út feljavítása kell legyen, tette hozzá. A peteki vízhálózat a megye köztulajdonába került, ügykezelését átadták Kányád községnek.
Kitüntetik és pénzjutalomban részesítik azokat a Hargita megyeieket, akik munkája, tevékenysége figyelemre méltó, a fiatalok példaképei lehetnek, hagyta jóvá a megyei tanács.
Javítják a megyei utakat, az erre vonatkozó műszaki és gazdasági dokumentációt elfogadta a testület.
Több nyertes pályázata van Hargita Megye Tanácsának, amelyet az Európai Unió támogat. Ilyen az ENGAGE nemzetközi projekt, amely a vidéki régiókat támogatja Európa-szerte, ennek társfinanszírozására voksoltak. Székelyudvarhelyen egy szennyezett és felhagyott ipari terület felszámolását teljes mértékben finanszírozza az Európai Unió, az itt létrehozandó gazdaságfejlesztési tevékenység létrehozását pedig 50 százalékban. A Harghita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház finanszírozási szerződését megszavazták.
Hargita Megye Tanácsa részt vesz a Young graduates and the Social Setor: developing new job opportunities (nem hivatalos fordítás: Fiatal végzősök és a társadalmi szféra: új munkalehetőségek feltárása) elnevezésű nemzetközi projektben, fogadta el az önkormányzati testület. A program célja a vidéken élő fiatalok szövetkezetbe való társulásának ösztönzése, új munkahelyek teremtése számukra, a diákmunka segítése. Utóbbiak külföldön sikeresen működnek, hazánkban pedig nem kedveznek az érvényben levő jogszabályok. Ennek a programnak a keretében keresnek jogi kapaszkodót, hogy nálunk is működőképes legyen, hiszen anyagilag segíti a szülőt és a tanulót, ezen keresztül utóbbi hamarabb érezheti, hogy hasznos tagja közösségének, fejtette ki előterjesztésében Borboly Csaba. Továbbá azt is szorgalmaznák, tette hozzá a megyei tanács elnöke, hogy a hátrányos helyzetűek is hozzanak létre egy szövetkezetet, amelyen keresztül munkát vállalhatnak, például parkkarbantartás, utak és egyéb felületek takarítása, amelyekért ma máshonnan érkezett cégeknek kénytelenek fizetni a közbeszerzési eljárás követelményeinek megfelelően.
 
Csíkszereda, 2013. február 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774