Sajtóközlemény – válasz egy nyílt levélre

( Szavazat)22 megjelenítés
Árus Zsolt volt megyei tanácsost megbüntette az ANI (Országos Feddhetetlenségi Ügynökség) 2000 lejre, mert megyei tanácsosi mandátuma megszűntével az illetékes köztisztviselők többszöri felszólítására sem volt hajlandó elkészíteni román nyelven (is, a magyar mellett) a szükséges okiratokat. 
 E témában veretes nyílt levelet jelentetett meg a sajtóban. Természetesen, mint mindenért, engem okol, én vagyok a hibás azért, mert megbüntették, de ezt már megszoktam, és indulatos állapota valahol érthető. Aki ismeri, az tudja, hogy számára a közéleti szereplés milyen fontos. Június 10-ig lehetősége volt tanácsülésről tanácsülésre lyukat beszélni az emberek hasába, sajtónyilvánosan. Egymaga többet beszélt a tanácsüléseken, mint 29 kollégája együttvéve. Ennek most vége. Tanácsülésre jöhet, de nem tud mindenhez hozzászólni, ezért ideges és cirkuszol. Emberileg érthető, hogy haragszik az ANI-ra, ugyanis e hatóság idén tavasszal meghozott elmarasztaló határozata miatt ellehetetlenült a jelöltsége. De a törvény az törvény, és tiltja például azt, hogy megyei tanácsi tag cége megyei tanácsi alintézménnyel kössön közbeszerzési szerződést, és a törvény igencsak aggályossá teszi, ha megyei tanácsos érdekkörébe tartozó cég az ugyanabban a megyében lévő polgármesteri hivatallal szolgáltatási szerződést, terembérleti szerződést köt, vagy ha a megyei tanácsos személyesen vállal tanácsadói megbízatást polgármester mellett. A megyei tanácsnak komoly ráhatása van megyénk minden egyes települése költségvetésére, ezért a fentiekben említett szerződési gyakorlatot jogszabály tiltja, mert összeférhetetlen.
Minden rosszban van valami jó alapon azt javaslom Árus Zsoltnak, nézze a dolog pozitív oldalát. Ma már nem tanácsos, de mint vállalkozó szabad a pálya előtte. Ezért őt is meg megyénk más vállalkozóit is arra biztatom, induljanak a megyei közbeszerzéseken, hogy azokat ne megyénken kívüli cégek vigyék el. Csak egyre kérem: cége internetes honlapját tegye kétnyelvűvé, mert azon jelenleg egyetlen szó sem olvasható magyarul, így pedig hiteltelen, ha valaki a közvélemény előtt a kétnyelvűség fáradhatatlan, állhatatos harcosaként akarja beállítani magát, közben meg nem veszi a fáradságot, hogy az általa alapított, családi tulajdonban működő cég honlapján legalább néhány soros üdvözlő szöveget elhelyezzen magyarul.
Ami pedig a levélben a megye költségvetését illetően megfogalmazott hazugságokat, csúsztatásokat illeti, terjedelmi okokból csak egyre reflektálnék: a regionális hulladéklerakó beruházásának késésével okozott költségvetési változásra. Árus Zsolt a sajtónak megküldött anyagban egy olyan beruházás elmaradásával akarja bizonyítani a megyei tanácsi beruházáspolitika sikertelenségét, amelynek bekövetkeztéért ő és párttársai a felelősek. Köztudott, hogy ő és egykori párttársai kezüket-lábukat törték négy éven keresztül, csak hogy megakadályozhassák a regionális hulladéklerakó több mint 20 millió eurós, uniós forrásból finanszírozott beruházását. Azon dolgoztak, hogy az elkövetkező 25–30 évre fennmaradhasson a megyénkbe betelepült osztrák cég monopóliuma, hogy majd jól megsarcolhassa a szemétdíjon keresztül megyénk polgárait. Mindent megtettek, hogy keresztbe tegyenek a beruházásnak, és most azt kéri számon, aminek ellehetetlenítésért dolgozott. Érdekes felfogás, mondhatom. Számon kér, bírál, fontoskodik, pedig azért, amit tettek, tőlünk nyugatabbra a sajtó szurokban és tollúban hempergetné a választott tisztségviselőt. De nálunk nem. Nálunk egyesek úgy fogják fel, hogy ez a dolgok normális menete. Szerintük van, akinek az a dolga, hogy hajtsa a biciklit, és van, akinek az a dolga, hogy dugdossa a küllő közé a botot, és ezért még elismerést és nyilvánosságot is kapjon; úgy gondolják, azon dolgozni, hogy 20 milliós, köztulajdonba kerülő beruházástól essen el a megye, az nem közösség- és törvényellenes cselekedet, hanem politikai virtus, természetes velejárója az ellenzéki szerepnek. Pedig nem. Még szerencse, hogy az emberek 2012. június 10-i döntése egyértelmű volt, és világos.
Ami pedig a hulladéklerakó ügyét illeti, megnyugtatok mindenkit: sínen van az ügy, mert néhány hete kirúgták a központi igazgatásból azt a főtisztviselőt, akinek megyénk 20 millió eurós beruházása nem volt szívügye, az osztrák cég monopóliumának megszilárdítása viszont igen. Ezért hamarosan tudunk szerződni, és a közbeszerzési kiírást meg fogjuk jelentetni a beruházás elkezdése céljából.
 
Borboly Csaba,
Hargita Megye Tanácsának elnöke
 
Csíkszereda, 2012. november 30.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774