Sajtóközlemény

( Szavazat)26 megjelenítés
Victor Ponta kormánya kimutatta foga fehérjét az adótörvények módosításánál. Azokra telepít extra sarcot, akiket a nagy multinacionális élelmiszer-ipari vállalatok, a felvásárlási monopóliumok és Romániát hátrányosan érintő európai uniós jogszabályok már így is a tönk szélére juttattak: a falusi gazdálkodókra. 
 Victor Ponta kormánya olyan tételes adókat ró ki az állattartókra, növénytermesztőkre (http://penzcsinalok.transindex.ro/lokalis/cikk/14171), amelyek nagysága köszönő viszonyban sincs a jelenlegi gazdasági körülmények között elérhető jövedelmekkel.
A gazdák a túlélésért küzdenek, ezért képtelenek lesznek kifizetni a horribilis szintre emelt mezőgazdasági adókat, kénytelenek lesznek állataikat vágóhídra küldeni, a földeket meg parlagon hagyni.
Victor Ponta miniszterelnök óriási hibát követett el, amikor Dan Voiculescu sajtómogul és latifundiárius emberére, Daniel Constantinra bízta a mezőgazdasági tárca vezetését, ugyanis ez az az érdekkör, amely a multinacionális feldolgozó, felvásárló cégekkel összefogva a hazai kis- és középgazdaságok felszámolásában, a kistermelők jelentette konkurencia megszüntetésében érdekelt.
Felkérem az RMDSZ parlamenti frakcióit, hogy emeljék fel szavukat e kérdésben a román parlamentben, követeljék Daniel Constantin lemondását, illetve egy olyan mezőgazdasági miniszter kinevezését, aki segíti a gazdákat, nem megfojtani akarja tevékenységüket. Az elmúlt tíz esztendőben hárommillió ember vándorolt ki, zömében vidékről, és ez a tendencia erősödni fog, ha hozzáállásán nem változtat a kormány.
Egy magát baloldalinak nevező kormány nem állhat a kisembert, a gazdálkodót, a vidéket megfojtani, kisemmizni akaró érdekcsoport szolgálatába. Ezen adótörvény módosításával ezt teszi Victor Ponta kormánya, sőt mi több, a nagybirtokra alacsonyabb adótételeket szab ki, mint a kisbirtokra. Ilyen a világon sehol sincs, ez a pofátlanság netovábbja. A törvénymódosítás minden egyes betűjéből kiviláglik, hogy egy a célja: megszüntetni, felszámolni a vidéki kisgazdaságokat. Ha van három tehened, vágj le egyet, és nem kell adót fizess. Ha netán az időjárásnak igencsak kitett burgonyatermesztésre adnád a fejed, ne tedd, mert rögtön hektáronként 3488 lejt ver le rajtad Victor Ponta kormánya. Persze akinek ötven hektárnál nagyobb területe van, annak kisebb az adója. De hát ilyen az, ha egy zöldbáró (Dan Voiculescu) emberének kezére adják a mezőgazdaságot. Egyértelmű a szándék: vágd le az állatod, hagyd parlagon a földedet, és mentesülsz az adó alól. Ez a kormány üzenete a gazdáknak. Pedig az Európai Unióban alapelv, hogy a kisbirtokot kell támogatni, kevésbé adóztatni, preferálni a nagybirtokkal szemben. Bízom benne, hogy az USL-kormány meggondolja magát, és visszalép az irracionális adók kivetésétől, mert ha ezt nem teszi meg, akkor folytatódik az, hogy arabok, olaszok és politikaközeli hazai zöldbárók tízezer hektárokat vásárolnak fel, a falvak fiatalsága kivándorol, az idősebb generáció pedig tengődik segélyen, a néhány munkással meg ezer hektárokat megművelni képes zöldbárók viszont dél-amerikai mintára fölözik le a hasznot, és élik úri szenvedélyeiket.
 
 
Borboly Csaba,
Hargita Megye Tanácsának elnöke
 
Csíkszereda, 2013. január 25.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774