Robinwood Plus - Csomafalvi erdőgazdálkodási példa

( Szavazat)73 megjelenítés
Csomafalva is beszállt a RobinWood Plus Európai Uniós projektbe miután Márton László-Szilárd polgármester és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szeptember 26-án aláírták az együttműködési szerződést.
A szerződés értelmében a csomafalvi tanács a projekt Sharewood című alprogramjában vesz részt és oszt meg a négy partnerrégiót képviselő helyi önkormányzatokkal hasznos tapasztalatokat, követendő példákat az erdőgazdálkodást illetően.
 
Miután Miklóssy Ildikó Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálatának igazgatója ismertette a program részleteit. Márton László-Szilárd polgármester elmondta, hogy a csomafalviak 400 éves múltra visszatekintő fenntartható erdőgazdálkodása elegendő szellemi tőkét biztosít a projektben való részvételre. A polgármester szerint ez a hosszú időszak követendő példával szolgálhat a nyugati közösségek számára, de nem zárta ki a tőlük való tanulás lehetőségét sem. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Romániában Hargita Megye Tanácsa az egyetlen közintézmény, amely jelzi, hogy mennyire odafigyel a legapróbb részletre is, ami a fejlesztési lehetőségeket illeti.
Borboly Csaba, tanácselnők szerint az a pénz, ami most Csomafalva kasszájába folyik, ezúttal nem aszfaltozásra költődik, hanem az elmék, a hozzáállás csiszolására fordítják. Az 58 600 euró, amelyet a projekt révén Csomafalva költségvetésébe utalnak át szintén a közösség előrelépését szolgálja, de azúttal úgy, hogy tudatosítja, az emberekben, hogy a fa látványa a sípálya szélén fokozza a sízés élményét, akárcsak a helyi fából épült margarétás házak összhangja a téli tájjal. Nem elég egy ágy a szálláshelyen a turisták visszacsábításában, jól kigondolt marketingfogások kellenek és összefogás a jól menő vendéglátóiparhoz. Kis településen egy befektető mindent nem tud megcsinálni, ezért kell az összefogás, az egymás érdekeinek tiszteletben tartása. Ezért nem kell hamar túladni a fán, hanem helyi mesterek építsenek belőle helyi tulajdonban levő panziót – mondta Borboly Csaba, kiemelve, hogy ebben rejlik a RobinWood Plus projekt igazi haszna.
A RobinWood Plus projektben való részvétel során gyergyócsomafalvi tanács a tapasztalatcsere mellett a gyerekek nevelésére is hangsúlyt fog fektetni. Nyolc-tíz hónapos, vetélkedőkkel összekapcsolt képzéssorozatot terveznek, amelynek fődíja a nyertes csapat számára egy kirándulás lesz valamelyik nemzeti parkba.
Ez a képzéssorozat nem a egyetlen pont, amelyben egyezik a helyi és megyei tanács gyakorlata, hiszen a megyei tanács hegyimentő csapata is tart hasonló képzéseket az iskolásoknak. A szerződés aláírás alkalmával kiderült hogy a turisztikai stratégia terén is vannak egyezések, azzal a lényeges különbséggel, hogy míg a megye turisztikai stratégiáját Hargita Megye Tanácsa készítette el megszabva a fő irányokat, addig Gyergyócsomafalván a magánsípályákat működtető és az igényekre fogékonyabb magánvállalkozók irányították rá a település vezetőit a turizmus felé.
Csíkszereda, 2011. szeptember 27.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774