Rendhagyó történelemórát tartottak Csíkszeredában

( Szavazat)31 megjelenítés

A Hargita megyei régészeti ásatásokat mutatták be a megyeházán

Mintegy száz középiskolás vett részt november 18-án, szerdán a csíkszeredai megyeházán tartott rendhagyó történelemórán, ahol négy régész mutatta be a Hargita megyei ásatások eredményeit. Hargita Megye Tanácsa rendszeresen támogatja a megyében történő régészeti ásatásokat, és az erre irányuló program kutatásainak bemutatására szervezte az eseményt a megyei tanács Műemlékvédelmi Közszolgálata.

Az előadások előtt Borboly Csaba köszöntötte a diákokat, kifejtve, fontos, hogy megismerjük térségünk értékeit, természeti csodáit, mert ez a helyismeret erősíti a szülőföldhöz való kötődést, és az ezzel a tudással rendelkező fiatalok az egyetem után talán szívesebben hazaköltöznek. A tanácselnök elmondta, hogy például a számtalan Hargita megyei természetvédelmi területnek a többség csak töredékét ismeri, és ezen változtatni kell.

Az előadások sorát Demjén Andrea, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum munkatársa kezdte, a pricskei vámot és Both várát mutatta be a régészeti ásatások tükrében. A Gyergyószentmiklóstól körülbelül 12 kilométerre északra fekvő egykori vám területén 2009 nyarán két épületet tártak fel részlegesen, majd 2010-ben a kutatást kiterjesztették a vám többi épületére és az azokat körülvevő palánkrendszerre. A leletek szerint a vám a 18. században élte virágkorát. Both váránál 2009-ben nem először folytak ásatások, hiszen Székely Zoltán és Tarisznyás Márton már az 1960-as években végzett itt kutatásokat. 2010-ben újabb részeket tártak fel.

Nyárádi Zsolt, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársa a fenyédi csonkatemplomnál végzett kutatást mutatta be. A Fenyéd és Küküllőkeményfalva között félúton, a Nagy-Küküllő jobb oldalán, a Csonkatemplom-dűlőben találhatók egy elpusztult templom maradványai. Az elmúlt években történt talajcsúszások miatt sürgős régészeti beavatkozásra volt szükség, hogy megmentsék a templomot és az azt övező temetőt. Az idén augusztusban elvégzett háromhetes ásatás átütő eredményt hozott: feltárták a középkori templom keleti falát, felmérték a sírok pusztulásának mértékét, és választ kaptak a keltezést illetően is. Nyárádi Zsolt szerint az ásatás eredményei lehetővé teszik, hogy a pápai tizedjegyzékben 1334-ben szereplő Luce települést, Fenyéddel azonosítsák.

Sófalvi András, szintén a Haáz Rezső Múzeum munkatársa, a Rika-erdőben végzett régészeti ásatásokról értekezett. A Rika-erdő a Hargita és Kovászna megye találkozásánál fekvő nagyobb erdőség, ahol a középkorban jóval nagyobb volt a forgalom, mint manapság. Írott források hiányában a helynevek (Kapus-tető, Határ-patak, Gyepű-patak), valamint a föld felszínén romjaiban megmaradt vagy teljesen elpusztult, így csak régészeti eszközökkel kutatható emlékek bírhatók szóra a térség múltját illetően.

Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze a kozmási Kőházkert, a csíkszentimrei Kúria utcai gót kemencebokor és a szépvízi Szent László-kápolna feltárását ismertette. A kozmási lelőhely első szondázására 2009-ben került sor, a szentimrei gót kemencebokrot  2007-ben fedezték fel, a szépvízi kápolna esetében pedig az idei ásatás kiderítette, hogy valószínűleg 17. századi alkotás, így Csíkszépvíz olyan hiteles történeti emlékkel gazdagodott, amely évszázadokig a somlyói búcsúsok pihenőhelye volt.

A rendhagyó történelemórák jövőre válnak igazán izgalmassá a középiskolások számára, amikor az újabb ásatások helyszíneire látogathatnak. Ez szerepel ugyanis Hargita Megye Tanácsa Műemlékvédelmi Közszolgálatának jövő évi tervében.

Csíkszereda, 2010. november 18.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774