Rendhagyó történelemóra Lövétén

( Szavazat)26 megjelenítés
Lövétén tartottak előadást november 15-én a Székelyföldi Akadémián, Hargita Megye Tanácsa vidéki értelmiségieknek szóló rendezvénysorozatán. Lázár F. Zoltán polgármester társszervező házigazdaként köszöntötte a felkért előadókat, valamint a szép számban megjelent érdeklődőket, örömét fejezve ki, hogy a megyei tanácsnak köszönhetően Lövétén már második alkalommal láthatják vendégül a Székelyföldi Akadémiát. 
 Mihály János történész rendhagyó történelemórája elején felelevenítette A székelység története tankönyv ötletének születését: 2010 őszén Hemann Gusztáv Mihály történésszel együtt voltak a Székelyföldi Akadémia csíkkozmási rendezvényének meghívottjai, az előadásokat követően pedig a nyergestetői ünnepség kapcsán a megyei tanács elnökével beszélgettek arról, hogy míg őseinknek gyakran harcba kellett menniük, a mai kor hasonló kihívása és feladata az itthon maradás. A két idősík összekötésére született helyben Borboly Csaba részéről a felkérés, hogy írjanak egy tankönyvet a székelység történetéről. A projektbe bekapcsolódott Kovászna Megye Tanácsa is, és hamarosan hozzálátott a munkához a szakemberekből kialakított munkacsoport – így idén szeptemberben Csíkszeredában már be is mutathatták a tankönyvet, majd november elején Sepsiszentgyörgyön is. Ez utóbbi bemutatót követően a román sajtó is felkapta a hírt, sőt pár napra rá a könyv ellenzői az interneten közzétettek egy nem hivatalos román fordítást is róla, amely, a hibái ellenére, a román anyanyelvű olvasók számára is egy első tájékozódási lehetőség.
Mihály János a kötet egyik szerzőjeként elmondta, hogy az kettős célt szolgál: egyrészt az általános iskolák VI–VII. osztályos tanulói alternatív tankönyvként, oktatási segédeszközként használhatják, másrészt hasznos lesz annak a sok generációnak a számára is, amely anélkül nőtt fel, hogy az oktatási rendszer megengedte volna, hogy az iskolában tanulhassanak róla. A szerző részletesen ismertette a tankönyv fejezeteit, melyek kapcsán több érdekességet is megosztott a közönséggel.
A délután második előadásának felvezetőjében Korodi Attila parlamenti képviselő elmondta, hogy korábbi, környezetvédelemért és fenntarthatóságért felelős miniszteri tapasztalatából a gyakorlati síkról is tudja, hogy teljesen más fenntarthatóságról beszélni egy ország, illetve egy település szintjén.
– Zsugorodnak a távolságok a székelyföldi települések között – fejtette ki a parlamenti képviselő –, a városaink elszívó hatása pedig gyengíti a falvak fenntarthatóságát, ez utóbbi ugyanis elsősorban azt jelenti, hogy erős közösségként tartják fenn magukat az adott település lakói.
Korodi Attila hangsúlyozta, hogy a következő időszakban több székelyföldi falu egyik legfőbb célja kell hogy legyen annak elkerülése, hogy skanzenesedjen, „alvótelepüléssé” váljon, ahol a lakók többsége nem a lakóhelyén, hanem valamelyik közeli városban vagy községben fejti ki napközbeni munkáját, tevékenységét, és nagyrészt aludni jár haza. Ehhez az szükséges, hogy gazdálkodjunk okosan a településeinkkel, fiataljainknak nyújtsunk perspektívákat, hogy a szakmájukkal tegyék értékesebbé településüket, közvetlen közösségüket. Lövéte pozitív példa erre, hisz a községvezetés megyei és kormányzati támogatások bevonásával több beruházást is meg tudott valósítani vagy el tudott indítani, amelyek révén élhetőbbé válik a falu. Az eddigi munka eredményei pedig kellő feltételt teremtenek ahhoz, hogy a település erősségeire, kitörési pontjaira fókuszáljon a közösség.
Az előadásokat követően Mihály János elmondta, hogy a Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett több székelyföldi projekt – többek közt A székelység története című tankönyv, valamint a székely szimbólumok használatának kiterjesztése vagy maga a Székelyföldi Akadémia – akkor éri el igazán a hasznát, ha a székelyföldi településeken erős, gazdaságilag talpra álló közösségek szolgálatában tudnak lenni.
Zárszóként Lázár F. Zoltán polgármester úgy értékelte, hogy egy különleges időutazást képezett a Székelyföldi Akadémia lövétei délutánja a múlt, a jelen és a jövő közösség számára fontos kérdéseit érintve.
 
Lövéte, 2012. november 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774