Rendezik a csíksomlyói tüdő- és fertőzőosztály helyzetét

( Szavazat)162 megjelenítés
A csíksomlyói tüdő- és fertőzőosztály elköltöztetéséről tanácskoztak május 27-én a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház könyvtárában megyei és városi elöljárók, a kórház vezetői és szakemberek. A két osztály elköltöztetése sürgőssé vált, mivel az egyház már tíz éve visszakapta a somlyói épületet, és azóta sem sikerült megoldást találni a kórházi részlegek számára. Ugyanakkor az Egészségügyi Minisztérium nemrég közölte, hogy nincs pénz a tervezett új épületre, ahová a szóban forgó részlegeket költöztetnék, ezért más megoldást kell keresni. A fő cél, a korábbi egyeztetések értelmében, a somlyói épület legalább részbeni, sürgős felszabadítása.
 

A megbeszélés összehívására Hargita Megye Tanácsa kérte fel a kórház vezetőit. A megyei önkormányzat részéről jelen volt Borboly Csaba elnök, Sófalvi László alelnök és Orbán Béla, a közszolgáltatások igazgatóság vezetője, a kórház részéről Demeter Ferenc menedzser, Csíki Csongor orvos igazgató, továbbá részt vett Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere, Korodi Szabolcs építész, Bokor Márton, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság helyettes vezetője és Bulbuk Márton építőmérnök. Demeter Ferenc az elején vázolta elképzeléseit, a fertőzőosztály elköltöztetése viszont problémás, mert számos feltételnek kell megfelelni. Több felvázolt terv elhangzása után Borboly Csaba elmondta, támogatja, hogy minél hamarabb fogjanak neki az újabb szint építésének és a kazánház átalakításának, hogy már az ősszel elkezdhessék a munkálatokat. A megyei tanács elnöke azonnali lépéseket helyezett kilátásba: megszerzik a szükséges engedélyeket a közegészségügyi igazgatóságtól és az egészségügyi minisztériumtól, a megyei önkormányzat júliusi ülésén átcsoportosítják a szükséges összegeket a költségvetésben, újabb szakjelentést készíttetnek, módosítanak a projekten, és kiírják a közbeszerzést. Hargita Megye Tanácsa jelentős összeget különített el erre a célra, jelentette ki Borboly Csaba, aki bízik benne, hogy még hozzá tudnak ehhez tenni további pénzösszeget.
„Szeretnénk, ha az illetékes tárca mielőbb jóváhagyná, hogy a harmadik emeleten egy korszerű, EU-szabványoknak megfelelő műtő épüljön” – mondta a megyei tanács elnöke, aki szerint a kazánház helyén egy kétszintes épülettel újabb osztályok elhelyezését lehetne megoldani a Nagy Laji dombján, hiszen az a megyei stratégia, hogy amelyik osztályt csak lehet,  felköltöztessék a Nagy Laji dombjára. Ezt Csíkszereda vezetősége is támogatja.
A résztvevők abban egyeztek meg, hogy a következő találkozót két hét múlva, június 10-én tartják, és megbeszélik az addigi lépéseket meg a további teendőket.
Csíkszereda, 2010. május 27.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774