Régiók harca a 9. EU Táborban

( Szavazat)31 megjelenítés
Csíkszeredában ismertették a marosfői tábor részleteit
Régiók harca tematikával szervezi meg idén a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) az RMDSZ Főtitkárságával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együttműködve az EU Tábort július 3–8. között Marosfőn. Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítványon keresztül támogatja a 17 és 35 év közötti fiatalok számára megszervezett tábort – a megyei tanács támogatóként, az ifjúsági alapítvány társszervezőként vesz részt a tábor lebonyolításában. 
 A tábor fő programpontjait és a jelentkezéshez szükséges információkat a MIÉRT részéről Jakab Adorján szervező sajtótájékoztatón ismertette a csíkszeredai megyeházán június 18-án. Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba tanácselnök, a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány részéről Krézsek Vilmos elnök, Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) részéről pedig Kozma István elnök vett részt a sajtótájékoztatón.
Jakab Adorján szerint az idei EU Táborban az erdélyi és európai régiók több szempontú megvizsgálására, az európai és erdélyi értékek, az archaikus és urbánus közösségek közötti különbségek és hasonlóságok elemzésére fektetnek nagyobb hangsúlyt, ugyanakkor kiértékelik a választások, valamint a népszámlálás eredményeit, és a fiatal önkormányzatisok is megosztják tapasztalataikat az érdeklődőkkel.
Minden napnak külön tematikája van, így első nap Kint a bárány, bent a farkas címmel a fiatalok régiók közötti migrációját elemzik, különböző részképzéseken való részvételi lehetőségekről tájékoztatják a fiatalokat. A második napon az uniós politikáé a főszerep, harmadik nap a Régiók harca az önkormányzati választásokon és a virtuális térben címmel szerveznek programokat. A negyedik nap a helyhatósági választások elemzésének a jegyében telik Nem elég a népviselet, kell az erős képviselet! jelmondattal és a választásokon sikeresen szereplő fiatal MIÉRT-es önkormányzati tisztségviselők meghívásával.
Jakab Adorján a már hagyományossá vált csapatvetélkedőkre hívta fel a figyelmet, amelyen az erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai, valamint az idén első alkalommal meghívott skóciai, brabanti, tiroli és katalóniai csapatok mérik össze erejüket. A különböző európai térségekből érkező csapatok régiójuk specifikus ételeit főzőversenyen mutatják be. A résztvevők szórakoztatásáról a Médiabefutó résztvevői, a Szomszédnéni Produkciós Iroda, Zsók Levente és a Humorfesztivál felfedezettjei gondoskodnak.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, egykori MIÉRT elnök és EU Tábor szervező szerint fontos az olyan jellegű rendezvények szervezése, ahol a fiatalok az oktatási rendszerben nem elsajátítható ismereteket, kapcsolatrendszereket, gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek segítik a későbbi sikeres boldogulásukat az életben.
– Nem mindegy, hogy milyen felkészültségű fiatalok váltanak minket a különböző tisztségekben. Bízom benne, hogy az én helyemet is egy olyan fiatal veszi majd át, aki megkapja a kellő felkészítést, amelyre egy jó lehetőség az EU Táborban való részvétel – hangsúlyozta a tanácselnök.
Krézsek Vilmos elnök szerint a tábor kiemelkedő fontossággal bír, ahol az elméleti tudást gyakorlati tapasztalatokkal egészíthetik ki a programokba bekapcsolódó fiatalok.
Kozma István a sajtótájékoztatón elmondta, fontosnak tartja, hogy a csíki fiatalok betekintést nyerhetnek a külföldi régiók életébe, és az ottani tapasztalatokat a saját mindennapjaikban kamatoztathatják.
A szervezők június 14–29. között a www.eutabor.miert.ro honlapon várják az érdeklődő fiatalok jelentkezését három kategóriában.
 
Csíkszereda, 2012. június 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774