Régi-új támogatások a megyei tanács részéről

( Szavazat)48 megjelenítés
 
A Gyulafehérvári Caritas idei támogatott programjairól számoltak be
 
Támogatói szerződéseket írt alá Hargita Megye Tanácsával a Gyulafehérvári Caritas a 2013-as évre. Idén a Hargita megyében működő tizenkét programból hat Caritas-program támogatásában vesz részt a megyei tanács.
 
 
A támogatások összértéke 486 950 lej, ebből a legnagyobb részt, 380 000 lejt a Caritas otthoni gondozói szolgálata kapja, továbbá 37 250 lejt a családsegítő szolgálat vidéki programjaira, 35 300 lejt a falugondnoki szolgálatra, 20 900 lejt a fogyatékkal élők programjaira, 10 000 lejt a Mozgáskompetencia-fejlesztő Központban használhat fel a szervezet, valamint a korai fejlesztő központok 3500 lej támogatásban részesülnek.
 
Elekes Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságának vezetője a július 25-i csíkszeredai sajtótájékoztatón ismertette: idéntől az összes szociális program az általa vezetett alintézmény hatáskörébe kerül a megyei tanács programigazgatóságától.
 
– Nagyrészt ugyanúgy folytatódnak a tavalyi programok, némi újítással, amiben továbbra is partnerünk a családsegítő szolgálat. A majdnem 500 ezer lejes támogatás kis csepp ugyan a tengerben, de nagy biztatás a szervezet számára, hiszen fejlődésre ösztönöz. Hargita megye szerencsés helyzetben van, mivel az országban itt a legfejlettebb a civil élet – jegyezte meg Elekes Zoltán.
 
A Caritas otthoni beteggondozási programjáról Péter György szociomedikális igazgató beszélt, aki elmondta, Hargita megyében két települést – Gyergyóholló és Bélbor – leszámítva mindenhol működik otthoni beteggondozói szolgálat, ugyanakkor az említett településekre is kérésre bármikor kiszállnak. A megyében egyébként 140-en dolgoznak ezen a területen, akik munkáját nagyrészt a helyi és a megyei önkormányzat által folyósított támogatásokból fedezik, míg a külföldről kapott összegeket fejlesztésre használják fel.
 
Vargyas-Moni Gabriella, a családsegítő szolgálat koordinátora a gyerekeknek szóló táborokról, fiataloknak és időseknek szervezett kirándulásokról, valamint a családoknak szóló programokról beszélt. Mindegyik program célja egész napos foglalkozásokkal, minőségi tevékenységekkel közösségi élményt nyújtani a résztvevőknek.
 
Demeter Zsuzsa, a fogyatékkal élők programjainak koordinátora az idei homoródfürdői Őrangyal Táborról számolt be a jelenlévőknek.
 
– A tábor stabilitását tudjuk biztosítani abból az összegből, amelyet a megyei tanács nyújt támogatásként. Emellett a pénz egy részét a gyergyószentmiklósi mozgáskorlátozott gyermekekre fordítjuk. Nagyobb szabású terveink között szerepel a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia kápolnájában egy komplex gyógypedagógiai és mozgásfejlesztő központ létrehozása – mondta a programkoordinátor.
 
A falugondnoksági program működéséről Bányász József, a Caritas vidékfejlesztéssel foglalkozó munkatársa beszélt. Kiemelte az önkormányzatokkal való együttműködés fontosságát.
 
– Paradigmaváltás előtt áll a társadalom. Azoknak a vállalkozásoknak van jövőjük, amelyek a közösségért dolgoznak szolgáltatások és képzések szintjén. Az önkormányzatok dolga az, hogy biztosítsák az ennek megfelelő környezetet, a falugondnok dolga pedig megoldást keresni a problémákra – fűzte hozzá Bányász József.
 
Hargita Megye Tanácsa 12-ik éve támogatja a Gyulafehérvári Caritast, elsőként az otthoni gondozói szolgálat törekvését támogatta, hogy az idős beteg emberek megfelelő egészségügyi és szociális ellátásban részesülhessenek saját otthonukban. Ehhez a tevékenységhez szorosan kapcsolódik a családsegítő szolgálatok tevékenysége, valamint a falugondnoki szolgálat kilenc elszigetelt településen, amelyek jelenléte létszükségletté vált a vidéken. Több éve már, hogy a Caritas-programokban részt vevő fogyatékkal élő fiatalok nyári táboroztatásához is hozzájárul a megyei tanács. Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen működnek a Kinaesthetics mozgáskompetencia-fejlesztő központjaink, ahol szintén támogatásban részesülnek a programokra járó idősek. A korai fejlesztő központok nyári programjait vidéki településeken népszerűsíthetik a megítélt támogatásokból.
 
Csíkszereda, 2013. július 25.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774