Rántottát domokosi tojásból

( Szavazat)26 megjelenítés
A helyi termékeknek a helyi vendéglátó-ipari egységekben való forgalmazását illetően próbálták közelíteni álláspontjukat a termelők, a leendő forgalmazók és a törvények betartásáért felelős ellenőrző szervek képviselői június 2-án a csíkszeredai megyeházán. A megbeszélést Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Közhasznú Társasága a vendéglátó-ipari egységek részéről beérkező észrevételek alapján szervezte meg, mondta Márton István, a társaság vezetője, miután ismertette a meghívott előadókat.
 
A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Szentes Antal megyei tanácsos is. Borboly Csaba a beszélgetés előzményeiről elmondta, hogy egy lakossági fórum alkalmával a csíkszentdomokosi Kárpátia panzió részéről tették fel neki a kérdést, mi a teendő annak érdekében, hogy helyi tojásból és sonkából készíthessenek rántottát, anélkül hogy az illetékes szervek büntetést rójanak ki.
– Többször eljutott hozzám, hogy a panziótulajdonosok egyszerűen elbátortalanodnak a jogszabályok miatt, és inkább nagyáruházakból beszerzett termékekből főznek. Pedig ha vannak olyan termékeink, amelyekre büszkék vagyunk, azoknak ott a helyük a vendéglátó egységek asztalán is. Az a cél, hogy mindenki álláspontja közeledjen, a jó ötletek ne haljanak el a „nem lehet”-nél.
A tanácselnök szerint, ha lehetséges, hogy a megyeháza oszlopterében háromhetente piaci körülmények között jusson hozzá a fogyasztó a helyi termékekhez, akkor idővel és egyeztetések árán megvalósítható a mai megbeszélés célja is.
– Kormányon vagyunk, beszéljük meg, foglaljuk össze és adjuk a honatyák kezébe, hogy konkrétan mit kell módosítani a törvényen, mire van szükség, hogy jobb legyen – mondta Borboly Csaba, megemlítve a kis vágóhidak példáját is.
Meghívott előadó volt Kolcsár Béla, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője, dr. Bodó Árpád igazgató, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, valamint dr. Văcaru Katalin, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság részéről, a Hargita Megyei Közpénzügyi Igazgatóságot pedig Kedves Imre igazgató képviselte. Az előadók az aktuális jogszabályokról, előírásokról beszéltek, amelyek szabályozzák a kistermelők által előállított hagyományos termékek felvásárlási és értékesítési feltételeit. Ezt követően a megjelent termelők és panziótulajdonosok számoltak be azokról a gyakorlati nehézségekről, amelyekbe néhány jogszabály miatt ütköznek, illetve részletezték azt is, hogy mit szeretnének.
A panaszok között az általános adókulcs, a kulcsosházak ellenőrizetlensége, illetve a túl szigorú szabályok voltak. Egy udvarhelyi panziótulajdonos az agroturizmussal kapcsolatosan kifogásolta, hogy ami Ausztriában lehetséges, itt miért tilos. Példának egy ausztriai lovascsárdát hozott fel, ahol a vendégek az istálló fölötti helyiségekben voltak elszállásolva, és nem számított, hogy lószag van. Egy másik felszólaló azt kifogásolta, hogy az ellenőrök kiszállási díját is az ellenőrzött kell fizesse függetlenül attól, hogy találtak rendellenességet, vagy sem. Márton István megkülönböztetett adót javasolt, a különböző méretű gazdaságok és farmok esetében az adót is arányosan kellene kiszámolni, mondta.
Mindennek ismeretében az illetékes szervek, a megyei tanács szakemberei és a panziósok az elkövetkező időszakban együttműködnek a törvénymódosítási javaslatok elkészítésében, amelyeket Hargita Megye Tanácsa révén fognak eljuttatni a parlamentbe.
Csíkszereda, 2011. június 2.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774