Projekt 4

( Szavazat)37 megjelenítés

Csendélet
 
Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, az Erdélyi Összművészeti Egyesület és a Projekt csoport meghirdeti a Projekt 4-et, melyre két kategóriában lehet pályázni:
 
 
- Az előző Projektek teljes tematikai szabadságával szemben ezúttal egy nagy téma, a csendélet köré szerveződik a kiállítás. A csendélet alapvető műfaj a művészet történetében. Néhány korszakban nagyon hansúlyosan volt jelen, máskor háttérbe szorult ez az elsősorban festészeti műfaj, de jelenléte, mind a mai napig tagadhatatlan. Talán a vanitas-csendéletek korszaka jelentette a műfaj virágkorát, mára azonban inkább olcsó vásári képek vagy éppen souvenir-árusok jutnak eszünkbe a szó hallatán. A csendéletfestés/rajzolás ugyanakkor kitűnő ujjgyakorlatnak is számít, kötelező eleme a művészeti oktatásnak. Kihagyhatatlan a technikai lecke.
 
Kérdés azonban, hogy vannak-e ma errefelé igazán jó csendéletek, melyek egy mai csendélet tárgyai, túl azon, hogy technikailag rendben vannak, képes-e egy művész ma újat hozni ebben a témában, általa/róla véleményt formálni, élő és aktuális gondolatokat megfogalmazni. Hogyan viszonyul egy mai alkotó ehhez a témához? A Projekt 4-re e téma mentén várjuk fiatal képzőművészek alkotásait.
 
- Szabad téma: - olyan alkotók jelentkezését várjuk ebben a kategóriában, akik számára a csendélet műfaja/témája közömbös. Akik szabad témában pályáznak, alkotásaik a zsűri véleményezésének függvényében bekerülhetnek a vándorkiállításra, de nem részesülhetnek a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ díjaiban.
 
Az erdélyi fiatal képzőművészek vándorkiállítására 18 és 35 év közötti képzőművészek jelentkezését várják 2011. szeptember 30-ig a következő e-mail címre: projekt@cstit.ro, vagy személyesen a következő címen: Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám, postai kód 530140, Hagita megye.
 
A vándorkiállítás első helyszíne a csíkszeredai Siló - Kortárs Művészeti Központ, ahol 2011. október 10–30. között tekinthetik meg az érdeklődők a kiállított alkotásokat.
 
Az alkotásokat szakmai zsűri értékeli, és a kiállításra beválogatott munkákról katalógus készül. Idén is díjazásra kerül sor a Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ jóvoltából, de ezúttal kizárólag a csendélet témára reagáló szerzők részesülhetnek a művésztáborokban való alkotás lehetőségéből.
 
Jelentkezési feltételek:
 
- Korhatár: 18-35 év közötti művészek
 
- Egy benevező maximum két alkotással jelentkezhet (a méreteknél kérjük vegyék figyelembe, hogy az alkotásokat több ízben is mozgatni, szállítani kell). Maximum képméret: 100 x 100 cm, térbeli alkotások, szobrok, installációk csomagolt állapotban ne haladják meg az 50 x 50 x 50 cm-t.
 
- A beérkező munkák az elmúlt két évben készült alkotások lehetnek. 2010 előtti alkotásokat nem fogadunk el.
 
- A munkák beérkezési határideje szeptember 30. A kiállításra be nem válogatott alkotásokat október 30-ig a szervezők visszajuttatják az alkotóknak.
 
- A munkák hátára kérjük feltüntetni az alkotó nevét, az alkotás címét, méretét, technikáját és évszámát.
 
- A munkákkal együtt CD-n vagy DVD-n kérjük: a kitöltött jelentkezési lapot, mely a projekt@cstit.ro email címről igényelhető, egy szakmai önéletrajzot és egy, az alkotóról készült portrét (300 dpi, legalább 4 megapixel).
 
Fontos a csomagolás! A pályázók a csomagolásnál tartsák szem előtt, hogy a vándorkiállítás különböző helyszíneire való szállításánál a csomagolást többször is használni kell. A nem megfelelően csomagolt alkotásokért a szervezők nem vállalják a felelősséget.
 
A Projekt 4 támogatói a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, valamint Hargita Megye Tanácsa.
 
A projekttel kapcsolatos részletekről érdeklődhetnek a 0747-115337-es telefonszámon hétköznaponként 8 és 16 óra között, valamint a projekt@cstit.ro email címen.
 
A szervezők
 
 
 
 
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774