Prioritás az aszfaltozás és a községközpontok

( Szavazat)65 megjelenítés

A Hargita megyei községközpontok és a megyeszékhely összekötését, a közlekedésbiztonsági elemek karbantartását és az új útelnevezési rendszer kidolgozását tűzte ki elsődleges célként 2011-re Hargita Megye Tanácsának útügyi igazgatósága – derült ki február 24-én a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

 

Mindezek megvalósítására idén Hargita Megye Tanácsának 22 759 200 lej áll rendelkezésére. Ebből 18 millió lejt beruházási munkálatokra, 4 759 200 lejt pedig karbantartási munkálatokra fordítanak – számolt be Sófalvi László alelnök és Csiszér Botond Benedek megyei útügyi igazgató.

Európai uniós alapokból folytatódik és idén nyáron befejeződik a DJ132 megyei út felújítása, illetve már folynak a Csíkszentkirály–Csíkszentimre–Csíkszentsimon–Verebes–Tusnád közti DJ 123A megyei út felújításának előkészítő munkálatai, amelyek kivitelezésére a megyei tanács 114 137 597 lejből gazdálkodik.

Sófalvi László alelnök szerint általános cél az aszfaltburkolat bővítése a megyei utakon, különös figyelmet fordítva a községközpontok megyeszékhellyel való összekötésére, a szomszédos megyékkel való összeköttetés megkönnyítésére, illetve a turisztikai célpontnak számító térségek közlekedési infrastruktúrájának korszerűsítésére. Példaként a Gagy – Etéd – Maros megye határa szakaszt hozta fel Sófalvi László. A településközpontokkal kapcsolatosan elmondta, hogy Csík térségében a csíkpálfalvi központ összekötése, Udvarhely térségében pedig többek között a varsági, székelyderzsi és az etédi településközpont összekötése valósul meg idén. A gyergyói részen a nagy körút révén össze vannak kötve a települések.

Csiszér Botond Benedek útügyi igazgató beszámolt arról, hogy idén javarészt tavaly elkezdett munkálatokat folytatnak. Eszerint folytatódik a Csíkszereda–Csíkmindszent-szakasz aszfaltozása a település kijáratáig, valamint a jótállási alapokból kijavítják a tél folyamán keletkezett hibákat is. 2011-ben folytatódnak a munkálatok Büdösfürdő irányában és a Csiba–Csíkcsicsó-szakaszon. Gyergyó térségéből a Cengelléren áthaladó megyei út rehabilitálásának folytatását, a DN12–Orotva-szakaszt, a Remete községen áthaladó DJ 153C megyei utat, illetve Udvarhely zónában a Keresztúr–Városdomb-szakasz megcsúszott részén egy támfal építését emelte ki az igazgató.

A nyári karbantartási munkálatokból a tél folyamán kialakult meghibásodásokat az aszfaltozott szakaszokon pünkösdig tervezik kijavítani.

Csiszér Botond Benedek szerint a sajtótájékoztatón felsorolt munkálatok elvégzésére szükséges pénz rendelkezésre áll, emellett viszont alapok lehívásával próbálkoznak, a 10 000 kilométer megyei út kormányprogram, illetve az 577/1997-es kormányhatározat révén a községi utak feljavításával és más be nem ütemezett munkálatokkal is.

A megyei útügyi igazgatóság 2011. évi terveiről További részleteket a mellékelt bemutatóból tudhatnak meg.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774