Pályázásra bátorít Borbély László

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Hargita megyébe látogatott a környezetvédelmi és erdészeti miniszter
 
Polgármesterekkel, helyi politikusokkal, valamint közbirtokossági és közintézmény-vezetőkkel találkozott Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter március 11-én Csíkszeredában, Hargita megyei látogatása alkalmával. A Hargita Megye Tanácsa által vendégül látott tárcavezető csíkszeredai sajtótájékoztatóján Borboly Csaba megyeitanács-elnök közölte, hogy számos kéréssel fordultak a Hargita megyeiek a miniszterhez, sokan segítséget várnak tőle problémáik megoldásában. A megyei önkormányzat elnöke szerint a megye számíthatott Borbély Lászlóra akkor is, amikor fejlesztési miniszter volt, és most is bíznak ebben.


Borbély László kemény fellépést ígért az illegális fakitermeléssel szemben, ezt nyomatékosította az általa vezetett minisztérium alárendeltségébe tartozó Hargita megyei intézmények – környezetvédelmi ügynökség, környezetvédelmi őrség, vízügy, erdészeti hivatal – vezetőivel való találkozón is.
„Bár számos jogerős ítélet született erdő-visszaszolgáltatások ügyében, halogatják a gyakorlatba ültetést, az erdészeti hivatalok hallgatólagos beleegyezésével” – nehezményezte Borbély László, utalva arra, hogy több polgármester és közbirtokossági vezető panaszkodott emiatt.
A legelő- és erdő-visszaszolgáltatások miatt Neamţ és Bákó megyével is meggyűlt a baja számos csíki település közbirtokosságának, több esetben a szomszédos megyék nem hajlandók elismerni a telekkönyvi kivonatokat sem, hangzott el az ebben a témában tartott találkozón. A miniszter Bukarestbe hívta az érintetteket, hogy ott folytassák az ügy rendezését. A segítséget kérő elöljárók dokumentumok halmazait adták át Borbélynak problémáik orvoslása érdekében. Szó esett a visszaszolgáltatott területeken található, az erdészet tulajdonában lévő épületekről is, amelyeket a miniszter szerint nem használnak ki, ezért körülbelül felét ezeknek az ingatlanoknak el lehetne adni.
A találkozókon Borboly Csaba tanácselnökön kívül még részt vett Sófalvi László és Petres Sándor alelnök, Gyerkó László szenátor, Antal István, Korodi Attila és Pál Árpád képviselő, valamint Becze István és Hajdu Gábor megyei tanácsos.
Borbély László megtekintette a csíkszeredai hulladékbegyűjtő központot (REMAT), ahova a leadott régi autók is kerülnek. A miniszter sikeresnek nevezte a Roncsautó programot, mint elmondta, idén három hét alatt gyűjtöttek be annyi gépkocsit, mint tavaly egész évben (32 ezret).
A tárcavezető elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a megyéből mindössze egy településről, Gyergyóalfaluból adtak le pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz, pedig az mindenkinek rendelkezésére áll, idén 190 millió lejt költenek például erdősítésre.
Borbély László kitért a minisztérium idei programjaira is. Két hónapon belül magánszemélyek számára is elérhető lesz a Zöld Ház program, és akciókat szerveznek a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében, ami nagyobb hangsúlyt kap az iskolai oktatásban is.
Borbély László a nap folyamán még megtekintette a csíkszépvízi gátat és a gyergyószentmiklósi Csíky-kertet, Csíkmadarason találkozott a vadászegyesületek képviselőivel, Gyergyószentmiklóson pedig a gyergyói polgármesterekkel és RMDSZ-es politikusokkal.
 
Csíkszereda, 2010. március 11.  
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774