Óteleken a magyar iskola a prioritás

( Szavazat)46 megjelenítés
A Temes megyei Ótelek község képviselőivel egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Marossy Zoltán, az Összetartozunk szórványprogram Temes megyei képviselője pénteken, november 23-án Óteleken. 
 A megbeszélésen Szabó Csaba Zoltán, a település polgármestere a magyar közösség helyzetéről tartott rövid értékelést, elmondása szerint jelentősen csökkent a kisiskoláskorú magyar gyerekek száma a településen, ezt tartják a leginkább égető problémának a jövőt illetően. A községnek vannak élő kapcsolatai Székelyfölddel: az iskola jól működő testvérkapcsolatot ápol a varsági tanintézettel, annál is inkább, hogy több tíz Varságról elszármazott család él itt.
Borboly Csaba a létező kapcsolatok megerősítéséről beszélt, és hangsúlyozta, hogy a gazdasági együttműködés szempontjából is van lehetőség: a zöldségtermesztés területén tapasztalatcserét szervezni a székelyföldi gazdákkal vagy a terménycsere – kukorica, búza cseréje – érdekében is érdemes lenne kapcsolatokat kiépíteni.
– Egymás megismerését, közös értékeink felkutatását kell erősítenünk, és a magyar szolidaritás jegyében még többet kell vállalnunk egymásért. Az a célja a 2009-ben Hargita Megye Tanácsa által indított Összetartozunk közösségerősítő programunknak, amely azóta székelyföldivé nőtte ki magát, hogy ne csak a vezetők között, hanem emberek között épüljenek ki kapcsolatok, a családokat hozzuk egymáshoz közelebb – hangsúlyozta a Hargita megyei elöljáró.
Az aggasztó gyereklétszám kapcsán Borboly Csaba elmondta, megbeszélést fog kezdeményezni a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal annak érdekében, hogy az alapítvány egy kisebb létesítményt telepítsen a községbe, amelynek működtetéséhez Hargita Megye Tanácsa ösztöndíjakkal és az intézmény létesítésének jogi kérdéseiben vállalna segítséget, hiszen a község életében kézzelfogható és gyors segítségre van szükség.
 
Csíkszereda, 2012. november 23.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774