Osztrák példák a székelyföldi termelőknek

( Szavazat)29 megjelenítés

Ismét Bécsben tárgyalt a székely termékek ügyében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Március 17-én megbeszélést folytatott Christian Jochummal és Nikolaus Morawitzcal, az Osztrák Agrárkamara képviselőivel a székely gazdák ausztriai tapasztalatcseréjének lehetőségéről, valamint marketingben való együttműködésről.

Szó esett arról is, hogy osztrák szakemberek Hargita megyei konferencián ismertessék mezőgazdasági tapasztalataikat, és felmérjék a székelyföldi agrárpotenciált.

A megyei tanács elnöke tárgyalt dr. Johannes Abentunggal, az osztrák gazdaszövetkezet igazgatójával is, aki elmondta, hogy az ausztriai termékeket túlnyomórészt a nagy üzletláncokban értékesítik, és csak nagyon kis arányban vásárolhatók meg közvetlenül a termelőktől vagy helyi áru forgalmazására szakosodott kisebb üzletekben. Elhangzott az is, hogy Ausztriában nagyon sok a gazdák érdekvédelmét ellátó egyesület, és ezek létfontosságúak számukra. Az osztrák fél azt javasolta, szervezzenek a székelyföldi gazdák számára tapasztalatcserét faluturizmus, mezőgazdaság terén, akár a Twinning program keretében vagy testvérmegyei kapcsolatok létesítésével.

A  fent említett ausztriai szakemberek az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai, így az RMDSZ partnerei az Európai Néppártban, és szívesen látják a szövetség politikusait hasonló tárgyalásokra. Mindez elősegítheti a székely termékek ügyét, ráadásul Tirol tartomány esetében akár székelyföldi szintű partnerségi kapcsolatra is hajlandó a helyi néppárt, amelyet szoros viszony fűz az osztrák gazdaszervezetekhez, komoly politikai támogatást, erős hátteret nyújtva az ottani termelőknek.

A megbeszéléseken részt vett Kiss Tímea Gabriella, Hargita Megye Tanácsa elnöki kabinetjének igazgatója, valamint András Andrea, a bécsi román külképviselet nagykövethelyettese is, aki csíkszeredai származású, és érdeme volt e találkozók létrejöttében. Borboly Csaba már tavaly decemberben is tárgyalt Bécsben, a román nagykövetségen a hagyományos székely termékek nyugati népszerűsítésének lehetőségeiről, Silvia Davidoiu nagykövet asszony meghívására. A hasonló találkozók célja a székelyföldi termelők piaci lehetőségeinek bővítése, azaz a hagyományos székely termékek minél szélesebb körben való népszerűsítése és értékesítése, valamint a külföldi jó példák átvétele.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774