Őszi állatvásárt tartottak Dánfalván

( Szavazat)61 megjelenítés
Szép számban gyűltek össze a csíkdánfalviak november 10-én a helyi Kubik-gödörben tartott őszi állatvásáron, ahol bő választék várta az érdeklődőket. A legnagyobb kereslet a szarvasmarhára és a lóra volt, de kínáltak eladásra juhot, nyulat és galambot is. 
 A felhozatalt Borboly Csaba megyeitanács-elnök is megtekintette, aki a helyiekhez szólva értékelte a szervezők igyekezetét, hogy ilyen sokadalmat sikerült összehívni.
– Ezek a vásárok, látva az érdeklődést, megnyugtatnak, mert látom, hogy bármennyire rossz a gazdasági helyzet, van állatszaporulat, kerül, amit eladni. Arra biztatom önöket, ne adják el földjeiket, hisz láthatják, hogy a kevéssel is megéri foglalkozni, inkább arra gondoljanak, hogy ha így is megéri, akkor érdemes tovább fejleszteni a gazdaságokat – mondta Borboly Csaba.
A tanácselnök szerint az árucsere mellett a vásárok közösségi eseménynek számítanak, ahol a gazdák szemügyre veszik egymás jószágát, tudást osztanak meg egymással, és bizalmat merítenek a folytatásra. Ezért támogatja Hargita Megye Tanácsa a helyi önkormányzatokat hasonló vásárok szervezésében, mert csak így van értelme a megyei tanács és az RMDSZ parlamenti tevékenységének, mondta a megyei tanács elnöke kiemelve a szintén jelen levő Tánczos Barna szenátorjelölt, korábbi mezőgazdasági államtitkár tevékenységét, aki kollégáival a jogszabályok alakításán dolgozott, hogy megteremtse a termékek helyi feldolgozását támogató jogi keretet, illetve hogy megtörténhessen a kisvágóhidak újraindítása.
Borboly Csaba sokadalomhoz intézett szavaiból kiderült még, hogy Hargita Megye Tanácsa minél hamarabb rendezni szeretné a földterületek visszaszolgáltatását. Erről külön egyeztetett a polgármesteri hivatalokkal, és földmérő szakemberek alkalmazását tervezi a folyamat gyorsításáért. Szó esett a már a közbirtokosságok és a gazdák tulajdonában levő területek gondos kezeléséről is, azaz a termőhelyek minőségének megőrzéséről, továbbá arról, hogy el kell kerülni az erdőtüzek kialakulását, meg kell előzni a terménylopásokat, és oda kell figyelni, hogy az erdei gyümölcsök vagy a mezőn megtermő gyógynövények értékesítéséből befolyó haszon a közösséget és a helyi önkormányzatot gazdagítsa.
A jókedvért a csíkszentdomokosi Elevenek néptánccsoport felelt, a szervezők az ínyenceknek ökröt sütöttek és bográcsost főztek.
 
Csíkdánfalva, 2012. november 10.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774