Összetartozunk szórványkonferencia Déván

( Szavazat)42 megjelenítés

Május 28-án a Hunyad megyei Déva adott otthont a második Összetartozunk szórványkonferenciának, melyen a székelyföldi megyék közösségépítő programjában részt vevő közösségek képviselői, valamint az anyaországi testvérmegyék küldöttei voltak jelen.

 

Hargita Megye Tanácsa 2009-ben indította útjára Összetartozunk szórványprogramját Temes- és Beszterce-Naszód megyével, majd 2010-ben Aranyosszéket is bevonták a programba. A kezdeményezéshez csakhamar a szomszédos Kovászna megye is csatlakozott, aki jelenleg Hunyad, Fehér és Szeben megyével ápol kapcsolatot, ezáltal székelyföldivé nőtte ki magát a hargitai kezdeményezés. A tavaly októberben első alkalommal Tordán megrendezett szórványkonferencián Winkler Gyula ígéretet tett, hogy a következő konferenciának Hunyad megye ad otthont. A szót tett követte és május 28-án a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont aulájában a szórványkonferencia ünnepélyes megnyitójával kezdődtek a II. Hunyad Megyei Magyar Napok.

Elsőként Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki gratulált a két székelyföldi tanácselnöknek a szórványért kifejtett hathatós munkájukért. „A szórványban élők ki vannak téve annak az asszimilációs folyamatnak, amit mi Székelyföldön sokszor nem is érzékelünk, sokáig nem vettünk észre. Az elmúlt húsz évben nagyon sok konferenciát szerveztek, rengeteg tanulmányt írtak, ami a maga nemében hasznos, de a mi gyakorlati életünkben sokkal fontosabb, hogy a közeljövőt és a távolabbi jövőt közösen megtervezzük, együtt cselekedjünk” – hangsúlyozta az RMDSZ-elnök.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a hármas együttműködés megteremtésének fontosságát hangsúlyozta. „Keressük meg azokat az emberi kapcsolatokat, amelyek nélkül nem teljes az élet, figyeljünk oda egymásra, és segítsük egymást ott, ahol tudjuk. A Székelyföld, a szórványmagyarság és a magyar testvérmegyék hármas szövetsége által nagyon erősek lehetünk” – fogalmazott Borboly Csaba.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint itt az ideje, hogy „vége legyen a szétszórtságban élő magyarok bezárkózásának, eljött az ideje nyílt építkezésnek”.  „Amióta megismertük, hogy milyen a végeken élni, a mieinkre is jobban odafigyelünk” – fogalmazta meg tanulságként Tamás Sándor.

 „Amióta elindítottuk közösségépítő programunkat és gyakrabban járunk a végekre, azóta jobban vigyázunk az otthoniakra is. Fontosnak tartjuk, hogy Székelyföld legyen egy belső anyaország a „szétszórtságban élő magyarság” számára” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke. Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja köszöntőjét követően Winkler Gyula az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke köszöntötte a konferencián megjelent nyolc erdélyi és öt magyarországi küldöttség tagjait.

Emlékeztette a hallgatóságot, hogy húsz évvel ezelőtt épp Déván rendezték meg az első szórványtanácskozást. „Egy szórványstratégia a megvalósításában éli ki az igazi értékét. Mindig bővíteni kell, ennek a legújabb eleme a székely-szórvány együttműködés. A mai konferencia eredményeképpen kijelenthetjük, hogy egy háromszögű együttműködésnek tettük le az alapjait. A nemzetrészek háromszöge a székely tömb, a szórvány és az anyaország között rajzolódott ki, és ez egy óriási lehetőség mindannyiunk számára” – fejtette ki Winkler Gyula.

Hargita Megye Tanácsának az elmúlt három évben megvalósított főbb szórványtevékenységeit Zonda Erika, a Hargita megyei Összetartozunk szórványprogram felelőse ismertette. „Örülök, hogy a kezdeti kulturális együttműködést sikerült szakmai programokkal is kibővíteni, ugyanakkor az együttműködést elmélyíteni a civil szervezetek, egyházak, oktatási intézmények és a családok szintjére. Hisszük, hogy a kultúra szorosan összefügg az identitástudattal, ezáltal könnyen lehet élő kapcsolatokat kialakítani.” Az előadó felhívta a figyelmet a Szülőföld Alap támogatásával indított www.szorvanyportal.ro weboldalra, ahol napirenden lehet követni a szórványprogram tevékenységét, kérte a jelenlévőket, hogy küldjenek híreket. Végül az idei év két sikeres megvalósítását említette: tapasztalatcserén vettek részt a Beszterce-Naszód megyeiekkel és az Aranyosszékiekkel közösen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint 22 Temes és Hargita megyei oktatási intézmény kötött együttműködési megállapodást.

A Kovászna megyei programot Demeter László ismertette, majd ezt követően a partnerszervezetek mutatkoztak be: Székely Emese, a Beszterce-Naszód megyei Bethlen Egyesület képviselője, Marossy Zoltán, a Temes megyei Reconstructio 2005 részéről, valamint a tavaly csatlakozott Aranyosszék is beszámolt az eddigi megvalósításokról. E mellett a Fehér, Szeben és Hunyad megyei partnerszerveztek is bemutatkoztak. Végül a magyarországi testvérönkormányzatok küldöttségei számoltak be tevékenységükről.

A konferencia tanácskozással ért véget, melyen az oktatási és ifjúsági együttműködések kerültek terítékre. A konferencia másnapján Hunyad megye nevezetességeivel ismerkedtek a résztvevők, valamint bekapcsolódtak a Magyar Napok rendezvényeibe.

 

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774