Összetartozunk – folytatódik a szórványprogram

(0 Szavazat)51 megjelenítés

A további együttműködés jegyében írt alá szerződést Hargita Megye Tanácsa és a Reconstructio 2005 Temesváron. 
Az összetartozás megerősítése és elmélyítése érdekében április 20-án, kedden délben írta alá a 2010-re szóló együttműködési szerződést Hargita Megye Tanácsa és a Reconstructio 2005 Egyesület Temesváron.

 

– Örvendek, hogy megint itt lehetek, és arról beszélhetünk, mit sikerült megvalósítanunk, és hogy ebben az évben hogyan akarjuk bővíteni együttműködési kapcsolatainkat – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – Tavaly képzőművészeti kiállítást tartottunk Zsombolyán, megünnepeltük október 23-át, itt volt a csíkszeredai Köpice néptáncegyüttes, könyvadománnyal segítettük a magyar tannyelvű oktatást. 2010-ben szeretnénk bővíteni programjainkat, több területen, a civil szférában, a kulturális életben. A Bánsági Magyar Napok keretében a szentegyházi filharmóniát hoztuk el Aradra és Temesvárra, emellett idénre is tervezünk kiállítást, valamint táborokat Gyergyószárhegyre.
Borboly Csaba ismertette a Hargita megyei önkormányzat ez évre várható programjait, amelyekre a szórványmegyék képviselőit is meghívják.
Marossy Zoltán Temes megyei alprefektus a Geml József Társaság elnökeként szólalt fel és beszélt a tavaly októberben felújított székházról. Számára nagy öröm volt hat hónapot eltölteni és kapcsolatokat kialakítani a Hargita megyeiekkel, amikor itt volt alprefektus. A személyes kapcsolatok által még jobban sikerült elmélyíteni az együttműködést.
– A kultúra és a nyelv, a hagyományok a megtartó erő – jelentette ki Marossy. – Remélem, hogy ez az együttműködés gyümölcsöző lesz.
Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke kifejtette: vannak magyarorszagi testvérvárosi és testvérmegyei kapcsolatai, és végre van Erdéllyel is, ami egy újabb lépés a magyar közösségi tudat erősítésében.
– A kis magyar közösségek is be fognak kapcsolódni a Hargita megyei nyári táborokba. A tavaly volt a kezdés, az idei év adja meg a tartalmat, az elhatározás mindkét oldalrol erős, és az év végére, amikor mérleget vonunk az év végén, egy erős érték lesz a két megye együttműködése – mondta Halász.
A Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke, Szász Enikő a Bánsági Magyar Napokról beszélt. A szentegyházi gyerekek mellett fellép majd a népiskola Kopice néptánccsoportja.
A Reconstructio 2005 partner: együttműködés, munka és párbeszéd jellemző kapcsolatunkra.
A Temesvári Magyar Nőszövetség és az RMDSZ Temes megyei szervezete immár tizenötödik alkalommal rendezi meg a Bánsági Magyar Napokat. Az április 13-án kezdődött közművelődési rendezvénysorozat részeként április 17-én, szombaton este az aradi Belvárosi Katolikus Templomban adott felejthetetlen koncertet a 140 tagú szentegyházi Gyermekfilharmónia, Haáz Sándor karnagy vezényletével. A 28 éves múlttal rendelkező filharmónia vasárnap az orosházi közönséget örvendeztette meg, majd hétfőn este, Hargita Megye Tanácsának közösségépítő szórványprogramjának révén, a temesvári Millenniumi Templomban csendült fel előadásukban többek között a Boldogasszony Anyánk, a Szegény legények éneke, a Parasztkantáta, és a Szózat.
– A riportok, újságcikkek arról számolnak be, hogy ahol a szentegyházi gyerekek koncerteznek, ott megtelnek a templomok, a szemek könnybe lábadnak. Hagyományainkat, értékeinket mutatják be, nagy szeretettel fogadjuk őket – e szavakkal köszöntötte a népes Gyermekfilharmóniát Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános.
- Nagy öröm számunkra, hogy az Összetartozunk szórványprogramunk által ismételten együtt ünnepelhetünk önökkel Temesváron! Együtt ünnepeltük a Geml József Magyar Központ avatóját, október 23-át Zsombolyán és Igazfalván, képzőművészeti kiállítást, hagyományos termékeket hozva el ide. A tavaly útjára indított kezdeményezésünk célja a Temes és Beszterce-Naszód megyei szórványmagyarság összetartása, anyagi és erkölcsi támogatása – fogalmazott Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának programigazgatója, a szórványprogram vezetője.
J. S. Bach Parasztkantátájának jól ismert dallamaira vonult be a 100 fős kórus, tagjai székely ruhában voltak, kitörő tapssal és lelkesedéssel fogadta őket a temesvári magyarság.
 
Temesvár, 2010. április 20.  
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774