Összetartozás Vicén és a Mezőségben

( Szavazat)51 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk szórványprogramja keretében május 26-30. között mezőségi turnén mutatta be A Csodálatos furulya című táncjátékát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A társulat rendhagyó programmal várta a szórványban élő közönséget, az előadást megelőzően kézműves foglalkozást tartottak, tánc és énektanításra került sor Betlenben, Besztercén, Désen és Magyardécsén. Szombaton került sor a XV. jubileumi Vicei Hagyaték Népzene- és Néptánctalálkozóra, mely Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával valósulhatott meg. A fesztivált megelőzően eszmecserét tartottak a szórványprogram helyi képviselői, civil szervezetek képviselői és az RMDSZ elöljárói a Hargita megyei küldöttséggel.

 

- Beszterce-Naszód megyével van a leggazdagabb programunk, hála a Bethlen- és a Bástya Egyesületnek – indította a beszélgetést Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és vidékfejlesztési igazgatóságának vezetője, aki örömét fejezte ki, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az Összetartozunk közösségépítő program keretében ismét a mezőségi magyarokkal ünnepelhetnek Vicén. A Hargita megyei küldöttség ezúttal sem ment üres kézzel, újabb könyvadományt, Összetartozunk feliratú pólókat és kitűzőket adtak át a helybeli partner Bethlen Egyesületnek. 

- A tavalyi év az ismerkedés, a kapcsolatok kiépítésének éve volt, idénre szeretnénk elmélyíteni a kapcsolatokatok a két megye civil szervezetei, egyházak és iskolák között – hangsúlyozta Zonda Erika. Röviden beszámolt az idei megvalósításokról – néptáncoktatás, Somkerék 1200 éves templomáról készült képeslapsorozat bemutatója, Orbán Balázs felolvasómaratonba való bekapcsolódás, a Jövőnk tőlünk függ - gyerektábor Szárhegyen és Múlt és jelen... tábor Besztercén, valamint az épp zajló mezőségi turnéja a Hargita együttesnek. Június 6-án lesz a besztercei majális, melyre a csíkszeredai Role együttes készül, június végén jövünk a magyardécsei Cseresznyefesztiválra, majd július elején a beszterceieket várjuk Hargita megyébe tapasztalatcserére – fogalmazott az igazgatóasszony.

      A megbeszélésen jelen volt még Hargita megyéből Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, Kassay Péter, a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ vezetője, András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója is.

      A fesztivál díszes felvonulással kezdődött, majd a jelenlévők részt vettek az ökumenikus szabadtéri istentiszteleten.

      Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének üdvözletét Zonda Erika tolmácsolta: Azért vagyunk itt, mert szeretünk itt lenni. Évente jövünk, mert szívesen fogadnak megannyiszor, mert itthon érezzük itt magunkat. Elmondhatjuk, hogy Csíkszereda és Vice, általa pedig Hargita és Beszterce-Naszód megye közt egy valóban eredményes együttműködés van.

- Megtanultuk, hogy a Székelyföld falvain kívül is élnek magyarok, megtanultuk, hogy a mienknél sokkal nehezebb körülmények között is vannak emberek, közösségek, akik vállalják önazonosságukat, akik idegen nép tengerében is vállalják másságukat – fogalmazott üdvözletében a megyeitanács-elnök.

- Kívánom, hogy testvéri kapcsolatunk minél tovább tartson, mindannyiunk örömére és javára – hangzott el zárszóként.

      Ezt követően felléptek a találkozón résztvevő gyerek és felnőtt csoportok, majd befejezésül a Hargitások gálaműsorával zárult az idei fesztivál. Ezzel egyidőben a gyerekeknek kézműves foglalkozást, íjászatot tartottak. A mulatság táncházzal, majd éjszakába nyúló bállal ért véget. Idén első alkalommal díjazták a legszebb mezőségi női viseletet, a fiúk és férfiak pedig a hagyományos legényes táncban mérték össze tudásukat.

      A szórványprogramnak köszönhetően a fesztiválra sikerült elvinni a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ festett bútor kiállítását és kézműves termékeinek bemutatóját, a Hargita Megyei Kulturális Központ kiadványait, valamint Iochom Zsolt Összetartozás című fotókiállításának anyagát, mely a tavalyi Vicei Fesztivál legemlékezetesebb pillanatait örökítette meg. 

Vice, 2010. május 29.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774