Összekötik Bukovinát Székelyfölddel

( Szavazat)36 megjelenítés

A 174A és a 174C jelzésű megyei út felújításával összekötnék Bukovinát Székelyfölddel s ezzel együtt Erdéllyel, ami nagy jelentőséggel bírna mindkét megye lakói számára – hangzott el Borboly Csaba Hargita megyei és Gheorghe Flutur Suceava megyei tanácselnök találkozóján augusztus 3-án a Bélbor melletti Sebes-patakán, a két megye határán.

Az elöljárók egyetértettek abban, hogy a turizmust a két megye együtt fejleszthetné, ugyanis egy bukovinai–székelyföldi kínálat „egy csomagban” erős konkurense lehet a Prahova-völgyi idegenforgalomnak. Borboly Csaba közös munkacsoport megalakítását javasolta, hogy Hargita és Suceava megye együtt dolgozhasson ki turisztikai projekteket.

„A munkacsoport havonta találkozhatna, mert számos beruházást valósíthatnánk meg közösen. Ennek az útnak a felújításával rengeteg turistát vonzhatunk a térségbe, ami jól kiegészítené a borszéki fejlesztéseket – nyilatkozta a székelyföldi elöljáró. – Ráadásul itt a Kelemen-havasokban tart évente a legtovább a hó, Maros, Beszterce-Naszód és Suceava megyével együtt az ország legnagyobb síparadicsomát hozhatnánk létre.”

A szóban forgó útból Suceava megyében 30 kilométeres, Hargita megyében pedig összesen 31 kilométer hosszú szakasz található. Borboly Csaba reményei szerint kormányzati segítséggel akár egy éven belül elkészülhet a Hargita megyei rész. Suceava megyében a Dornavátrától a megyehatárig tartó szakaszból a hátralévő 8 kilométeren a napokban kezdik a munkálatokat a kormány Országos Infrastruktúra-fejlesztési Programjából, amelybe Hargita megyéből is belefoglaltak egy 5,8 kilométeres részt, a hátralévő szakasz felújítása pedig még más kormányzati forrásból is megoldható.

Gheorghe Flutur szerint ez a legfontosabb útvonal Bukovinából Erdély felé, hiszen ha a felújított utat átadják a forgalomnak, 110 kilométerrel rövidül a Suceava–Brassó közti távolság, éppen ezért rendkívül fontos a mostani találkozó. A Suceava megyei tanácselnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ennek az infrastrukturális beruházásnak jelentős gazdasági vonzata lehet, hiszen nemcsak az idegenforgalom, hanem a bukovinai állattenyésztés, illetve az ott lévő ásványvízforrások is nagy potenciált jelentenek. A Hargita megyei beruházás értéke mintegy hétmillió euró, a Suceava megyei úgyszintén.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774