Összegeztek az elöljárók

( Szavazat)45 megjelenítés
Megvalósított uniós projektekről és jövőbeli tervekről számolt be a megyei tanács elnöke és Csíkszereda polgármestere
Mérlegvonásnak és tapasztalati beszámolónak is lehet nevezni a Regionális Operatív Program keretében finanszírozott Hargita megyei projektekről szóló sajtótájékoztatót, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, illetve Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója tartott április 24-én a megyeházán. Az elöljárók összefoglalták az elmúlt európai uniós támogatási időszak megvalósításait és levonták a tanulságokat. Elsőként Ráduly Róbert Kálmán polgármester összegezte a megvalósításokat, legfontosabbként a Márton Áron Római Katolikus Gimnázium épületének felújítását jelölte meg. Mint elmondta, a középiskola épületének felújítása egy kedves történet, amely egyszerre volt pontos, áttekinthető, tanulságos és hálás esemény.
 
– Pontos volt, mert tartani kellett az ütemtervet, és úgy kellett végezni a felújítási munkálatokat, hogy közben a Márton Áron és Segítő Mária oktatási intézményekben a tevékenység a megszokott mederben folyjon. Áttekinthető volt, hiszen több alkalommal tájékoztattuk a közvéleményt a haladásról. Menet közben tanultunk is. Napról napra bontakozott ki előttünk az épület felfedve kulturális és építészetiörökség-védelmi szempontból fontos titkait, amelyek újabb adminisztrációs feladatok elé állítottak minket. Eközben lépésről-lépésre sajátítottuk el azt a tapasztalati tőkét, ami kell egy ilyen uniós projekt kivitelezéséhez, elszámolásához. Nem utolsósorban hálás is volt ez a projekt, hiszen általa hálánkat fejezhettük ki az épület megalkotói, az ott oktató pedagógusok és tanuló diákok generációi előtt, és a felújítás egybeesett az épület felszentelésének 100. évfordulójával is – mondta a polgármester.
Ráduly Róbert Kálmán összegezte a többi uniós projektet is, ami a fejlesztési ügynökségen keresztül valósult meg beleértve az integrált városfejlesztési terv megvalósítását is, ami által új arcot kap Csíkszereda központja. Megújul a Petőfi utca, a Majláth Gusztáv Károly tér és a főtér, hamarosan elkészül az ifjúsági központ, továbbá közbeszerzés előtt áll a központi park felújítása és egy új bölcsőde építése. – Mi még hisszük, hogy van értelme Székelyföld turisztikai potenciálja fejlesztésének – mondta a polgármester utalva a Hargitafürdő könnyebb megközelíthetőségét célul kitűző, közbeszerzés előtt álló projektre. Mindezek fényében a polgármester a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel való együttműködést céltudatos kapcsolatként értékelte.
Tervezés, párbeszéd, felkészülés
Hargita Megye Tanácsa idevágó megvalósításairól Borboly Csaba tanácselnök beszélt. A megyei tanácsnak sok projektje van, de több is lehetne, ha megfelelő időben, a megfelelően motivált és elégséges számú személyzettel lehetett volna dolgozni. Az intézmény azonban még így is az elsők között van országos szinten a közszférát érintő projektek megvalósításában, ráaadásul a helyi tanácsok próbálkozásait is fel tudta karolni szaktanácsadás tekintetében.
– Annak ellenére, hogy jóformán csak 2009-től kezdtük el a projektek megvalósítását alulfizetett és kevés személyzettel, ráadásul 2010-ig tartott a támogatások lehívásának határideje, így is sikerült felküzdenünk magunkat az élvonalba a lehívott összegeket illetően – mondta Borboly Csaba.
A tanácselnök szerint a projektek kivitelezése és elszámolása során a jövőre nézve fontos tapasztalatokra is sikerült szert tenni.
– Megtapasztaltuk a tervezés, a lakossággal való párbeszéd és a felkészültség fontosságát. Ezután arra törekszünk, hogy magunk végezzük el a tervezést, mivel a Bukarestben készített tervek hiányosak, kellő helyismeret hiányában nagy nehézségeket okoznak a kivitelezés és elszámolás során. A lakossággal való egyeztetés fontosságának érzékeltetésére a hargitafürdői kaszárnya felújítását tudom felhozni példaként. Komoly erőfeszítés kellett a tervek menet közben való módosításához. Fontos a felkészültség is és a megfelelő személyzet is. Ha mindez együtt állt volna, bizonyára több projektet valósíthattunk volna meg. Szégyenkezésre azonban így sincs okunk, mert adott feltételek mellett rengeteg pénzt idevonzottunk, és nem mellékes az sem, hogy akkor tudtunk uniós alapokat lehívni és munkahelyeket megtartani, illetve teremteni, mikor az RMDSZ nem volt kormányon, és a térség gazdasági életét ösztönző források megcsappantak. Ugyanakkor sok esetben segíteni tudtunk a helyi tanácsoknak is tanácsadás szintjén saját projektjeik leadásában – fejtette ki a tanácselnök.
A megyei tanács által lehívott uniós alapok lélegzetvételhez juttatták a gazdasági válság miatt már-már bukás szélén álló vállalatokat. Különböző felmérések alapján mintegy 2470 munkahelyet sikerült biztosítani a megyei tanács által főként közszférát érintő uniós projektek megvalósítása során.
A sajtótájékoztató végszavában Borboly Csaba előrebocsátotta, hogy a tapasztalatokból merítve a megyei tanácsnál már a következő, 2014-es pályázati időszakra való felkészülés zajlik. Hargita Megye Tanácsa saját maga készítteti el a terveket a soron következő beruházásokra, és idejében előkészíti a dokumentációkat, hogy „az ajtóban állva” elsőként nyújthassa be igényét az elérhető uniós fejlesztési forrásokra, a lehető legtöbb pénz sikeres lehívása érdekében.
Simion Creţu igazgató konkrétumokra épülő partnerségként értékelte a Hargita Megye Tanácsával, illetve Csíkszereda Polgármesteri Hivatalával való együttműködést. Sikereik a fejlesztési ügynökség jó működéseként is értelmezhetők, mondta.
Záróakkordként Orbán Béla beruházási igazgató röviden összefoglalta a megyei tanács néhány fontosabb projektjét, majd a résztvevők végigjártak néhány helyszínt, ahol a projektek munkálatai zajlanak.
Csíkszereda, 2012. április 24.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774