Összefogással történelmi eredményt lehet elérni

( Szavazat)44 megjelenítés
Átadták a csíkrákosi ivóvíz- és szennyvízhálózatot is
 
Csíkrákoson is megünnepelték a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás által lehívott pályázati forrásokból kiépült ivóvíz- és szennyvízhálóz átadását, valamint a szennyvíztisztító állomás kiépítését május 29-én. Az átadáson a helybéliek mellett jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Korodi Attila parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter, Tánczos Barna volt államtitkár, illetve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos is. 
 A Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás 2008 szeptemberében jött létre Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos és Csíkszentmihály község részvételével, melynek első és legfontosabb célkitűzése az volt, hogy pályázatot adjon le a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökséghez. A több mint 2500 oldalas pályázati dokumentáció pozitív elbírálást kapott, így közel 6 millió eurós támogatás érkezett a vidéki infrastruktúra javítására és fejlesztésére. Hargita Megye Tanácsa a projektet összesen 350 000 lejjel támogatta.
A pályázatból valósították meg Csíkrákoson az ivóvíz- és szennyvízhálózat, valamint a Madéfalvával közös szennyvíztisztító állomás megépítését, amelyet a helyi és megyei elöljárók jelenlétében Buzás Árpád csíkrákosi plébános áldott meg.
Császár Attila polgármester szerint a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás egy példaértékű fejlesztési egyesületté vált az elmúlt négy évben a kitartó, becsületes csapatmunkának köszönhetően. Elmondta, ezekben a napokban érik be az elmúlt négy év kemény munkájának gyümölcse, amely révén a társulást alkotó községekben olyan történelmi léptékkel mérhető beruházások valósultak meg, amelyről álmodni sem mertek évekkel ezelőtt. – Sikerünk alapját az jelentette, hogy felismertük, közösen, összefogva sokkal hatékonyabban tudunk közösséget fejleszteni, mint külön-külön – mondta a polgármester.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök kihangsúlyozta, hogy bár a község háromfelé vált, mégis bebizonyították, hogy vannak dolgok, amikben össze lehet tartani, és közösen könnyebben lehet eredményeket elérni. Hozzátette, biztos benne, hogy az elkezdett fejlesztéseket folytatni tudják, még akkor is, ha most a magyarság nincs döntéshozó helyzetben országos szinten. – Az elmúlt két hét történései tanulság arra, hogy mennyire fontos az erős képviselet, hogy ne tudjanak ellenünk döntéseket hozni. Ahhoz, hogy az ilyen és hasonló fejlesztéseket folytatni tudjuk, helyi, megyei és országos összefogásra van szükség. A helyi adókból sok év alatt tudtuk volna mindezt megvalósítani, azonban ha bízunk egymásban, egymást erősítjük, akkor jelentős eredményeket tudunk elérni.
Kelemen Hunor szövetségi elnök gratulált az összefogással elért megvalósításhoz: „Ilyen összefogásra van szükség Madéfalva, Rákos és Csicsó között, a felcsíki és a székelyföldi helységek között, ha itt akarunk jövőt építeni magunknak, családjainknak, közösségünknek, ahol magyarként akarunk megmaradni, és otthonosabbá, élhetőbbé akarjuk tenni környezetünket.”
Az avatóünnepségen Szentes Antal, a projekt menedzsere elmondta: 2008. december 19-én adták le a pályázatot, és 2009. június 18-án írták alá a támogatási szerződést, amit három évre kötöttek, és ami most 2012. június 18-án fog lejárni. „A társulás létrejöttének célját elértünk, a projektet kiviteleztük, és lassan befejezettnek tekintjük”– mondta. „Június 19-én át fogjuk adni működtetésre a csaracsói központot a csíkcsicsói tanácsnak, a napközi otthont a csíkszentmihályi tanácsnak, a víz- és csatornarendszert a HarVíz regionális szolgáltatónak” – fűzte hozzá a projektmenedzser.
 
Csíkszereda, 2012. május 29.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774